,,Generalul roșu” (P.M.C.) al unui Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord a țării nu a reușit în aproape o lună, chiar dacă la șuetele la care a participat în acest an școlar s-a lăudat că va face demersuri, ca la o unitate de învățământ să existe delegate niște persoane din partea PRIMARULUI și a CONSILIULUI LOCAL în vederea constituirii CONSILIULUI DE ADMINISTRAȚIE.
Aceasta înseamnă fie că există alte interese, fie că ,,generalul roșu” nu are credibilitate în această zonă de nord a țării, fie unii au căzut în propriile intrigi, minciuni sau dezinformări.
Boicotul continuă. Cei care doresc să evite sancțiunile în urma faptelor și acțiunilor realizate își continuă demersul. Ba mai mult, sub privirile îngăduitoare ale celui de-al doilea director demisionar din acest an școlar, unii dascăli și-au desfășurat cele trei ore de activitate metodică în curtea instituției și după gard instigând și dezinformând unii beneficiari indirecți sosiți pentru semnături. Semnăturile au scopul de a acoperi nereguli grave, pentru care semnatarii vor ajunge să dea explicații serioase; minciuna, dezinformarea, traficul de influență și instigarea ajungând la nivel de artă pentru unii care și-au permis să facă ce au dorit etapă după etapă, cu acordul unor inspectori școlari de la un Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord a țării.
După ce această instituție județeană a reușit să își asume printr-o hotărâre a consiliului de administrație că cele trei ore de activitate metodică se realizează în fiecare zi de marți din săptămână, cei obișnuiți cu fentarea legislației au crezut că discuțiile metodice aflate într-un proces verbal se pot înlocui cu dezinformările unor beneficiari indirecți, cu instigările și alte manevre permise de un director numit cu o oarecare temă și așa- zis imparțial.
Nu trebuie să se piardă din vedere că cei ajunși dascăli fără a reuși să scrie corect ortogramele învățate în clasa a doua (despre care mulți beneficiari indirecți și-au arătat nemulțumirea de-a lungul timpului, deoarece greșelile le observau și ei pe diverse grupuri de comunicare), au crezut că mai reușesc o manevră, având expertiză la acțiuni de culise.
Dacă unii nu și-au putut implementa manevra premeditată, s-a recurs la un alt obicei, de care unii investiți prin decizie de-a lungul anilor cu funcție de secretar ba la un consiliu, ba la altul, nu reușesc sau nu doresc să scape. Astfel, s-a mai reușit încă o dată să scrie într-un proces verbal doar ceea ce doresc unii, motivând că nu consemnează decât ceea ce consideră că este important sau relevant, evident pentru aceiași.
Obiceiul de a consemna subiectiv și doar anumite expuneri din cadrul consiliilor profesorale, nicidecum luările de cuvânt asumate ale tuturor dascălilor participanți este unul de care nu se poate scăpa ușor, mai ales când trebuie acoperite prin forme diferite activități care au ocolit legea și fapte grave pentru care unii nu prea ar vrea să dea explicații.
Unii au apelat la boicot și la liste de semnături având certitudinea că faptele și acțiunile lor vor putea fi acoperite de semnăturile altora, care au putut fi influențați, dezinformați și instigați.
Cu certitudine, dacă unii inspectori școlari de la un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării, ar fi demonstrat preocupare, așa cum se laudă, pentru respectarea cadrului legal, nu se ajungea la acest nivel de activități. Dar, și acestea sunt tot la indicațiile unor inspectori școlari, deoarece le-au mai exersat și au dat rezultatele dorite de unii.
Maria Tudose