Metodologia de organizare și funcționare a consiliului de administrație are prevederi clare privind procedura de constituire a organului deliberativ de conducere. Astfel, la începutul fiecărui an școlar înainte de începerea cursurilor, consiliul de administraţie în exerciţiu hotărăşte declanşarea procedurii de constituire a noului consiliu de administraţie, iar întreaga responsabilitate a constituirii consiliului de administrație o are DIRECTORUL, care este și preşedintele consiliului de administraţie al unităţilor de învăţământ de stat.

Este foarte important de subliniat că directorul (G.I.T.) era detașat în așa – zisul interes al învățământului pe acea funcție de conducere de ,,generalul roșu” (P.M.C.), cu acordul consiliului de administrație a unui Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord a țării, în ciuda faptului că știa că se află într-un ,,război personal” cu un dascăl. Cu alte cuvinte, toți cei care au pus umărul la numirea acelui director detașat pe funcție, i-au permis să desfășoare ,,războaie personale” într-o unitate de învățământ de stat, după cum a declarat chiar ,,generalul roșu” la începutul anului școlar curent.

Cu certitudine unii au respectat o ,,rețetă” sau o procedură.

          La începutul anului trecut școlar nici Inspectoratul Școlar Județean din această zonă de nord a țării nu a știut exact care este numărul de membri pentru toate unitățile de învățământ din zonă și a început o mică bâlbâială în această direcție.

Ulterior, în ciuda faptului că era în derulare o inspecție tematică la comanda ,,generalului roșu” (P.M.C.) de aplicarea căreia răspundeau inspectorii școlari de zonă, un director (fost inspector școlar) nu a reușit decât din a treia încercare să constituie organul deliberativ de conducere. Trebuie menționat că potrivit acelei inspecții tematice comandate de ,,generalul roțu” trebuia verificată și demararea procedurii de constituire a consiliilor de administrație.

Directorul (G.I.T.) nu a știut nici măcar cine trebuie să desemneze unii membri pentru a face parte din consiliul de administrație. Iar inspectorul școlar de zonă a făcut ce era antrenat să facă când ajungea în acea unitate de învățământ: exact ce face pisica în anumite momente.

Necazul este că și alți inspectori școlari veniți în baza unei proceduri de uz intern a aceluiași Inspectorat Școlar Județean din nordul țării nu prea au reușit să consilieze directorul pentru a-i ieși măcar din a doua încercare să constituie un consiliu de administrație conform prevederilor date de legile specifice. Explicațiile pot fi diverse: ori procedura în baza căreia s-a realizat activitatea de control nu a fost cea mai bună, ori raportul întocmit de acei inspectori școlari nu a fost cel mai complet pentru ca directorul să reușească să constituie un consiliu de administrație așa cum specifica metodologia.

Considerând că a treia oară este cu noroc, se pare că lucrurile nu au stat chiar așa nici atunci, deoarece în unele unități de învățământ trebuie ținut cont și de alternativele educaționale existente. Iar când și reprezentanții cadrelor didactice și cei ai părinților reprezintă patru membrii din șapte și sunt toți din partea grupelor cu predare în alternativa educațională, care nu reprezintă nici jumătate din numărul grupelor din unitatea de învățământ, deja procentul celor din consiliul de administrație îi favorizează pe unii. Apoi nici despre cifra magică șapte nu s-a putut vorbi, deoarece nu toți cei nominalizați în metodologie și-au desemnat câte un reprezentant. Trebuie amintit că în trecut s-au încercat niște influențe crezând unii că dacă se află la unele butoane pot trage tot felul de sfori pentru unii sau pentru alții, aspecte de care s-a aflat și atunci pentru a nu se complica lucrurile mai tare unii au ales altă cale. Trebuie subliniat că unora le-a plăcut să fie la butoane în orice situație sau combinație.

Cei care s-au cocoțat în fruntea unității de învățământ au realizat tot felul de aprobări de-a lungul anului școlar, care mai de care mai interesante sau cu interes pentru unii: de la planuri manageriale la proiecte, ajungând să se complice cu tot felul de erate pentru a favoriza realizarea unor proiecte. S-a ajuns ca unii angajați să realizeze muncă de acasă, s-au aprobat planuri de școlarizare după ureche (sau proiecte ale acestora), deoarece la acea dată nu era nici metodologia aprobată și câte și mai câte până când au aflat că aprobările după ,,folclor,” după povești sau după interese, nicidecum după lege pot duce lucrurile și în alte direcții.

Și unii crezând că pentru a scăpa de niște probleme își pot permite să boicoteze bunul mers al unei unități de învățământ au trecut la alte demersuri.

     Evident că fiind obișnuiți să lucreze doar după ,,rețete,” iar s-a uitat de legislație. Și uite așa de la o constituire deficitară și cu repetiție a consiliului de administrație s-a ajuns repede la o funcționare după ureche pe ici pe colo în ,,părțile esențiale” și la hotărâri după interese pentru a face favoruri și a recompensa unii angajați care au susținut chiar și directorul în anumite momente critice.

Când unii inspectori școlari de la acest Inspectorat Școlar Județean din nordul țării nu știu ce să verifice sau cum să verifice sau ce documente și-au asumat prin semnătură, dar le permit altora să le încalce atunci când se află în unele unități de învățământ în activitate de verificare și control în baza unui ordin de serviciu, atunci se poate pune problema de legalitate, de obiectivitate sau de profesionalism.

Iar dacă știu ce specifică legislația și propriile documente și nu vor să vadă neregulile și greșelile atunci este vorba cu certitudine de altceva.

Ar mai exista și ipoteza că așa este ,,tema colorată” primită: să facă ce face pisica în anumite momente.

Indiferent care este varianta în baza cărora unele aspecte nu au fost văzute sau au fost tolerate, încurajate sau susținute, situația la care s-a ajuns este una care poate ajunge cu multe dureri de cap pentru unii și pentru alții sau și pentru unii și pentru alții.

Când unii membri dintr-un consiliu de administrație au văzut că de la o ședință la alta s-au schimbat ba numărul, ba persoanele din acel consiliu ar fi trebuit să își pună niște semne de întrebare.

Când unii beneficiari indirecți au crezut că își pot permite să desemneze de oriunde și cum îi taie capul (nicidecum conform metodologiei de organizare și funcționare a consiliului de administrație) alți beneficiari indirecți într-un consiliu de administrație sau în alte comisii și au fost trași de mânecă că sunt într-o mare eroare și tot nu au priceput că legea nu este tocmeală, este destul de grav.

Și dacă toți ,,actorii” din această ,,piesă” cred că instigările, dezinformările și boicotul reprezintă o soluție pentru a face din nou ca pisica în unele momente, cu certitudine se află în aceeași zonă în care s-au aflat încă de la constituirea organului deliberativ de conducere, cu aprobarea în orice variantă doresc să și-o asume cei care au avut atribuții fie de consiliere, fie de verificare sau control.

Blocarea unei unități de învățământ pentru interese personale sau alte interese și favoruri intră în atribuțiile altora. Și există foarte mulți specialiști încă în țara noastră care sunt preocupați de îndeletniciri, practici, organizări, funcționări sau încrengături care mai de care mai interesante pentru restabilirea bunului mers al unei unități de învățământ.

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *