Proiectul planului de școlarizare la nivelul unităților preuniversitar de stat s-a realizat pe baza mai multor criterii, dintre care și cel legislativ. Furnizorii de educație trebuie să se supună din cinci în cinci ani evaluării externe după ce au fost acreditați. Calendarul şi procedura de evaluare externă în vederea evaluării periodice prevede și unele aspecte care trebuie realizate de către INSPECTORATELE ȘCOLARE JUDEȚENE.
Astfel, și un Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord a țării trebuia să transmită niște liste cu unităţile de învăţământ aflate în reţeaua şcolară care nu au fost supuse evaluării externe periodice în termenele prevăzute de ORDONANŢA DE URGENŢĂ A GUVERNULUI privind asigurarea calităţii educaţiei. Acest lucru era foarte important, deoarece începând cu anul şcolar 2024-2025, INSPECTORATELE ŞCOLARE nu aveau voie să mai avizeze planuri de şcolarizare pentru clasele de început de ciclu unităţilor de învăţământ de stat şi particular care nu au derularea procesului de evaluare externă, conform calendarului.
Și un Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord ar fi trebuit să realizeze acest aspect, mai ales pentru că și finanțarea în învăţământul preuniversitar se realizează luând în considerare rezultatele procesului de evaluare externă periodică.
Când nici un Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord a țării nu poate respecta și aplica respectarea legilor statului român este mai greu să se impună în unele unități de învățământ și atunci și cadrele didactice își pot permite și să boicoteze funcționarea unei instituții.
Transparența organizațională și decizională în cadrul unui INSPECTORAT ȘCOLAR JUDEȚEAN constituie un instrument optim pentru descurajarea și combaterea abuzurilor și faptelor de corupție.
Un indicator de evaluare a unui plan de integritate este adoptarea în cadrul instituției a unei declarații de asumare a agendei de integritate organizațională și comunicarea acesteia. Un alt indicator ar trebui să fie: abuzurile și actele de corupție să fie considerate EȘECURI DE MANAGEMENT.
Când încălcarea legilor statului român se face chiar și de către unii dintre cei care lucrează la un Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord a țării, atunci exemplul dat în teritoriu unităților de învățământ este cât se poate de grăitor.
Când acoperirea unor nereguli de către niște inspectori școlari care lucrează la un Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord a țării se face mână în mână cu unii angajați ai unităților de învățământ, atunci credibilitatea acestora este ZERO și acele cadre didactice au la mână inspectorii școlari.
În condițiile acestea fie că a fost vorba de înscrierea copiilor, de concursurile organizate pentru ocuparea unor posturi, de vizitele de evaluare externă, etc. acțiunile unui grup de cadre didactice au fost constant acoperite de unii inspectori școlari de la un Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord a țării.
Unele concursuri de angajare s-au realizat cu repetiție datorită necunoașterii și nerespectării legislației de către un director care își sancționa angajații pentru neasumarea unor documente pe care nu era capabil să le realizeze, chiar dacă avea obligație prin fișa postului, dar le cerșea prin diferite cafenele ale directorilor.
Altele au parcurs toate etapele, ajungând să fie anulate de același consiliu de administrație care le-a aprobat etapizat, pentru a nu interveni unii angajați care lucrează la un Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord a țării, condus de un ,,general roșu” (P.M.C.) pentru a lua măsuri împotriva unor directori detașați în așa zisul interes al învățământului.
Când un consiliu de administrație ,,face balet” pe legile statului român cu acordul unor inspectori școlari care lucrează la un Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord a țării, atunci cu certitudine trebuie să își asume și alături de director și răspunderea publică pentru performanţele unităţii de învăţământ.
Când toți cei ajunși prin aplicarea unei proceduri într-un consiliu de administrație au luat de bun tot ce a spus un director de unitate de învățământ, fără a avea măcar curiozitatea de a citi ce spune legea sau prevederile codului muncii, documentele care ar fi trebuit să le aibă înainte cu 48 sau 72 de ore înainte de ședințe, atunci cu certitudine trebuie să stea în față cu pieptul sus și să își asume toate articolele votate, nu să își dea demisia sau să apeleze la alte modalități de a scăpa într-un fel sau altul de consecințele ridicării a două degețele la comandă.
Când unii numiți sau aleși în diferite foruri de conducere fie la nivelul unei unități de învățământ, fie la nivelul unui Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord a țării ajung să ignore și drepturile unor copii vulnerabili protejați de lege, atunci direcția dată de România EDUCATĂ este una care trebuie să stea sub un mare semn de întrebare.
Poate că ar trebui amintit celor care cred că pot boicota bunul mers al unei unități de învățământ că și dispariția a trei copii dintr-un spațiu a unei unități de învățământ ar trebui să îi determine să se gândească de două ori înainte de a se coaliza în tot felul de grupuri și grupușoare cu multe drepturi și susțineri sau protecții până la nivelul unui inspector școlar general. De aceeași protecție și susținere au beneficiat și atunci din partea unor inspectori școlari ai aceluiași Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord a țării. Așa se ajunge ca unii dascăli grupați cu anumite scopuri să își permită să facă ce doresc, deoarece niciodată nu au fost sancționați pentru acțiunile lor, indiferent cât au fost de grave.
Maria Tudose