INSPECTORATELE ȘCOLARE din țară funcționează în baza unui regulament – cadru. Acesta are prevederi privind consiliul de administrație al acestei instituții, consiliul consultativ, conduita inspectorilor școlari și ai celorlalți angajați ai acestor instituții chiar și în afara acesteia. Se găsesc în cuprinsul acestui document atribuții pentru diverse compartimente specifice: compartimentul juridic, financiar- contabil, tehnic- administrativ, salarizare, etc.
Hotărârile consiliului de administraţie a INSPECTORATELOR ȘCOLARE sunt considerate documente juridice. Compartimentul juridic acordă avizul de legalitate pentru actele cu caracter juridic ale INSPECTORATULUI ŞCOLAR. Dacă pe parcursul lunii septembrie a anului școlar curent la un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării lipsește viza de legalitate pe hotărârile consiliului de administrație privind numirea unor directori, ajustările unor posturi, actualizarea comisiei de evaluare a directorilor și a directorilor adjuncți, aprobarea unor decizii a comisiei de verificare PNRAS, redistribuirea bugetului privind cheltuielile de personal pentru unități de învățământ din zonă, stabilirea numărului membrilor consiliului de administrație a unităților de învățănmânt, desemnarea reprezentanților săi în consiliile de administrație ale altor instituții subordonate, aprobarea unor proceduri sau concursuri, atunci este cât se poate de clar cum este organizată activitatea acestei instituții care se ocupă și de controale și evaluări.
Același regulament cadru de organizare și fncționare a acestor instituții cu rol și de monitorizare și control cuprind niște NORME DE CONDUITĂ PROFESIONALĂ ŞI MORALĂ, care se adaugă celor obligatorii stabilite prin alte acte normative în vigoare la nivel naţional sau în cadrul sistemului de învăţământ. Unele norme privesc drepturile copiilor şi ale tinerilor, altele privesc combaterea discriminării.
În țara noastră există unele categorii vulnerabile și printre copiii care sunt școlarizați. Vătămarea drepturilor unor persoane vulnerabile este pedepsită în țara noastră conform codurilor în vigoare.
Dar, după ce s-a desfășurat scena AZILELOR și s-a constatat că până și unele instituții ale statului cu rol de control au uitat să își realizeze atribuțiile, s-a ajuns ca unii deținători de funcții colorate din acest Inspectorat Școlar Județean din nordul țării să creadă că se pot gestiona anumite situații delicate sau speciale după rețeta AZILELOR.
Și activitatea personalului din Inspectoratul Școlar Județean din nordul țării trebuie să se fundamenteze pe respectarea drepturilor omului şi a echităţii, deoarece așa prevede codul de conduită.
În activitățile de inspecție școlară, atunci când realizează rapoarte în baza unei proceduri trebuie să ţină seama de respectarea necondiţionată a legilor şi a altor reglementări în domeniul educaţiei şi învăţământului și inspectorii școlari de la Inspectoratul Școlar Județean din nordul țării.
În timpul vizitelor prin școli, grădinițe, colegii sau licee, acești inspectori școlari au obligația să facă o evaluare obiectivă a tuturor aspectelor relevante din activitatea desfăşurată de organizaţia furnizoare de educaţie și nu trebuie să se lase influenţaţi de interese personale sau ale unor terţi în formarea propriei opinii.
Tratarea cu superficialitate a unor informaţii, date şi documentele obţinute, omiterea cu bună ştiinţă a unor informaţii, date sau documente obţinute în timpul inspecțiilor școlare denotă superficialitate, subiectivitate, nerespectarea legii, lipsa de profesionalism, ajungându-se până la abuzuri. Ori, abuzul de orice fel într-o funcție publică este pedepsit de lege. Și cu certitudine este vorba de abuzuri atunci când unele aspecte sunt arătate și ignorate. Tot abuz este și când se persistă în ilegalități atunci când au fost prezentate cu dovezi. Și măsurile, rapoartele sau recomandările în afara legii, atribuțiilor sau competențelor sunt tot abuzuri. Și astfel sunt fel și fel de abuzuri sau altfel spus ,,abuzuri colorate” dacă și pentru cei numiți în funcții s-au folosit tot ,,pixuri colorate.”
Nu doar inspectorii școlari au prevederi în regulamentul cadru, ci și personalul implicat în activităţi specifice de reţea şcolară sau plan de şcolarizare. Criteriile şi condiţiile de realizare a proiectului planului de şcolarizare sau a dimensionării reţelei şcolare trebuie să fie în primul rând în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare. Dimensionarea efectivelor de elevi sau preşcolari pentru unităţile de învăţământ de stat este o altă sarcină sau activitate a acestor angajați.
La un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării nu are relevanță nici absența vizei de legalitate pe o hotărâre de consiliu de administrație sau pe mai multe, dar nici lipsa unei semnături a unui consilier juridic pe o procedură în baza căreia se realizează o selecție de profesori metodiști care vor realiza inspecții școlare. Iar dacă selecția impică și un interviu, atunci este vorba de un concurs, care implică și existența a cel puțin două comisii.
Concluziile sunt cât se poate de clare: într-un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării legea nu are caracter obligatoriu pentru unii deținători de funcții de inspector școlar nici când este vorba de respectarea drepturilor unor copii, nici când este vorba de unele inspecții școlare, nici când e vorba de inexistența vizei de legalitate pe hotărârile de consiliu de administrație, nici când este vorba despre organizarea unui concurs de selecție a celor care vor da note și calificative în baza cărora unele cadre didactice vor obține un post sau un grad didactic.
- România EDUCATĂ încotro?
Maria Tudose