La un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării unele posturi ocupate la etapa de detașare în interesul învățământului s-au oferit persoanelor care trebuiau să le ocupe conform unor aranjamente sau înțelegeri.
Metodologia de mobilitate a personalului didactic are un calendar de aplicare. Conform calendarului etapa de detașare în interesul învățământului ar fi trebuit finalizată înaintea datei de 21 august 2024, dacă atunci începea deja perioada de emitere și comunicare a deciziilor de repartizare pe post.
La o unitate de învățământ au primit trei cadre didactice acorduri de detașare în interesul învățământului în acest an școlar. Două dintre acestea au apărut și în tabelul specific de pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean din nordul țării. Și, totuși, doar un singur post s-a eliberat în urma detașării în interesul învățământului în data de 19 august 2024.
Al doilea nu apărea publicat în seara zilei de 22 august 2024, dar a apărut ulterior ocupat în data de 23 august 2024.
Dacă acel cadru didactic detașat (R.I.) a putut lua noul post în data de 22 august 2024, după finalizarea etapei, cu siguranță și postul eliberat la unitatea de învățământ de unde a plecat a putut fi ocupat a doua zi, chiar dacă în seara zilei când a fost eliberat nu apărea în aplicația posturilor.
Deoarece cadrul didactic care l-a ocupat (C.V.V.) s-a lăudat că este rudă cu familia unui ,,deputat roșu” din zona de nord (Z. G.V.) iar inspectorul școlar general din zonă (P.M.C.) este susținut de aceeași culoare, atunci pentru unii legislația poate deveni facultativă.
Postul nu ar fi putut fi ocupat mai repede de către ruda domnului deputa, deoarece nu îi permitea nota obținută la concurs. Și astfel s-a reușit cu complicitatea a doi directori (unul – fost inspector școlar, G.I.T.), a unuia sau doi inspectori școlari actuali de la managementul resurselor umane și cu acordul celui care conduce destinele EDUCAȚIEI în această zonă, ,,generalul roșu” și această ,,reușită.”
Și de aici până la o activitate de diriginte a fost doar un singur pas realizat de același director (G.I.T.) cu 5 zile înainte de prima zi de activitate din noul an școlar ca să se asigure că este rezolvată toată povestea de la A la Z.
Lucrurile au trebuit rezolvate și în acest an școlar într-un fel sau altul. Cadrul didactic a dorit să se respecte rețeta din anul precedent, ceea ce înseamnă că acolo este un loc călduț.
Unii directori au exercițiu în astfel de practici și persistență în încălcarea legislației indiferent că este vorba despre înscrierea copiilor, organizarea sau funcționarea consiliului de administrație, organizarea și desfășurarea concursurilor pentru tot felul de posturi, etc. Și au reușit ,,performanța” de a o tot ocoli, deoarece, se pare că unii din cei responsabili cu controlul respectării acesteia au fost complici.
Și atunci se poate discuta de un clan care face ce vrea în această zonă a țării cu posturile, cu numirile, cu repartizările, cu calendarele, ignorând legislația.
S-a ajuns în situația în care unii directori nu sunt nici lăsați de cei susținuți de unele ,,culori” prin INSPECTORATUL ȘCOLAR JUDEȚEAN din zona de nord a țării să respecte legile țării, chiar dacă au intenționat acest lucru.
Dacă posturile se dau cui trebuie, se eliberează când trebuie, se publică sau nu se publică, dar se ocupă când trebuie, atunci și copiii sau elevii sunt repartizați la fel: cui și cum se dorește de către cei care au interese ,,colorate.” Una aprobă consiliul de administrație a unei unități de învățământ, alta este realitatea din sălile de clasă, cu ignorarea articolelor din legile țării.
Și aceste aspecte fac parte din ,,România EDUCATĂ.”
Pentru că se poate.
Maria Tudose