La un Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord a țării s-a aprobat cu unanimitate de voturi de către consiliul de administrație numirea prin detașare în interesul învățământului a inspectorilor școlari în data de 29 august 2024 pentru anul școlar 2024- 2025.
Chiar dacă calendarul metodologiei de mobilitate prevede o dată anterioară pentru această etapă (detașarea pe funcții de conducere), până la urmă s-a ajuns și la un rezultat.
Cu sufletul la gură au așteptat unele cadre didactice să ocupe orele eliberate de unii inspectori școlari, având abonament anual. Numai că, unele au apărut în aplicația națională a posturilor imediat, ocupându-se în data de 30 august 2024, altele nu au reușit să apară nici când posturile s-au actualizat în ziua a doua a lunii septembrie, după începerea actualului an școlar.
Este bine de reamintit că ultimele actualizări ale posturilor au fost în 26 august, apoi în 30 august și în 2 septembrie 2024.
Iar după ultima actualizare mai există ședințele publice de ocupare a orelor, posturilor, catedrelor vacante de către participanții la concursul județean de suplinire pentru personalul calificat sau necalificat.
Și cu orele eliberate de unii directori detașați în interesul învățământului în aceeași zonă de nord a țării în 19 sau 20 august 2024 s-a procedat la fel. Unele s-au publicat imediat, altele doar în 2 septembrie au ajuns în aplicație. Iar părerile sunt împărțite: directorii în cauză spun că le-au publicat imediat, unii din Inspectoratul Școlar cred că s-au publicat imediat.
Explicațiile pot fi multiple:
- Unii inspectori școlari nu au mai așteptat ,,binecuvântarea” de la alt for și s-au grăbit să fie ocupate posturile de cine trebuie, când trebuie și cum trebuie.
- Alții își permit să le scoată într-o altă etapă tot pentru cine trebuie, când acestea nu mai trebuie să apară publice.
- Alții au acest exercițiu an de an și îl continuă și în acest an școlar cu multă dexteritate.
- Alții (directori sau inspectori școlari) își permit să facă ce doresc, crezând că legile proprii țin loc de legile EDUCAȚIEI.
- Pot exista și situații în care unii inspectori școlari nu se mai regăsesc în noua echipă.
- Și alții poate urmează modelul ,,generalului roșu” (P.M.C.) deoarece nici orele eliberate de acesta în urma detașării pe funcție nu apar în aplicația națională.
Toate variantele sunt posibile în ,,România EDUCATĂ.”
Maria Tudose