La un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării este înscăunat de câțiva ani un inspector școlar susținut de ,,culoarea roșie” (P.M.C.). În ciuda faptului că este a doua oară pe un fotoliu de conducere în această instituție, nu poate renunța la unele obiceiuri deprinse încă din primul mandat.

          A ajuns la nivelul la care minte în documente asumate alături de alți angajați chiar și forul superior. Semnează diverse acte prin care își asumă minciună după minciună. Pentru a proteja un director (V.M.C.), fost inspector școlar, nu s-a dat înapoi de la a-și asuma un lanț de minciuni și dezinformări. S-a ajuns ca un ,,general roșu” să își mintă șefii de la București pentru a-și proteja un subaltern înscăunat pe tron managerial după ce a părăsit ,,barca” unui Inspectorat Școlar Județean din nordul țării.

          Chiar dacă a numit prin detașare în așa- zisul interes al învățământului de doi ani același director la o unitate de învățământ, se pare că a uitat acest lucru. Pentru a acoperi lipsa unor autorizații, s-a ajuns ca ,,generalul roșu” să semneze un an în loc de doi. Doi ani de activitate managerială a unui director protejat s-au transformat într-un singur an.

          Dintr-o dată ,,generalul roșu” nu își mai amintește nici locația unor unități de învățământ la care a făcut vizite chiar și înainte de inaugurare.

          După ce a permis doi ani școlari ca o unitate de învățământ să aibă diverse denumiri în acte oficiale, pe care s-a pus o parafă cu denumirea altei unități de către același director protejat, ,,generalul roșu” a mai avut îndemâna să semneze alte documente aflate sub aceeași regie: denaturarea realității.

          Seria minciunilor a continuat și pe tema planului de școlarizare cu număr de înregistrare de la un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării. ,,Generalul roșu” nu s-a dat înapoi din a -și asuma și  cifrele de școlarizare pretinse a fi realizate. Dacă pentru un general  zece este egal cu unsprezece, atunci se impun cu certitudine niște recomandări serioase.

          Când un director detașat, fost inspector școlar nu face ce prevede legislația privind atribuirea unei denumiri pentru o unitate de învățământ ,,generalul roșu” invocă motive de natură tehnică și juridică.

          Când un consiliu de administrație a unui Inspectorat Școlar Județean din nordul țării, prezidat de un general uită să aprobe calificativele propriilor inspectori, acest lucru nu prezintă o importanță deosebită pentru cei numiți din ,,pixuri colorate.” Dacă un pix și-a asumat calificativul unui inspector, consiliul de administrație pentru acel pix în acea etapă a avut doar un rol decorativ.

          Pentru ca o unitate de învățământ să funcționeze are nevoie și de un cod de identitate fiscală. Pentru ,,generalul roșu” și directorul susținut și protejat nu a fost nicio problemă să se folosească unul de împrumut de la o unitate de învățământ inexistentă.

          Când a aprobat posturi după posturi pentru a se face angajări specifice unui tip de unitate de învățământ nu a fost nicio problemă pentru ,,generalul roșu,” minciunile au apărut din abundență când au trebuit acoperite niște interese.

Minciuna nu are nevoie de picioare lungi, scurtimea picioarelor se pare că este o adaptare.

Când cel care răspunde de EDUCAȚIE într-un județ apelează la dezinformarea celor din Ministerul Educației, la minciuni și la manipulări, cum să aibă încredere dascălii într-un astfel de conducător recomandat sau înscăunat de o anumită ,,culoare”?

Numai că minciuna are rubedeniile ei. Dacă semnezi documente care cuprind informații false alături de un angajat cu multe obiceiuri care depășesc nenumărate limite, atunci este vorba despre mușamalizarea: formațiunilor de studiu, angajărilor, funcționării unei unități de învățământ fără măcar o autorizație provizorie dată în urma unei vizite de evaluare externă.

Izvorul manipulărilor este unul foarte tulbur. Prin urmare și apa care curge este la fel și cu efecte murdare.

După ce semnezi documente ca general că o instituție a fost construită pentru a școlariza copii de o anumită vârstă, dar la scurt timp după apariția acelei unități directorul nu mai solicită aprobarea unor formațiuni de studiu pentru acea vârstă, lucrurile încep să devină dubioase. Nu durează mult și după încheierea unor etape de înscriere a copiilor în unele unități de învățământ, lucrurile încep să se regleze, reaprobându-se un anumit tip de formațiune de studiu. Motivul real: ajustarea unor minciuni, acoperirea unor manevre.

Iar consecvența în minciună devine prin amploare la unele case tradiție. Și încrederea în instituțiile statului conduse de șefi mincinoși dispare. Și încet- încet dispare și încrederea în ,,pixurile colorate” care susțin astfel de dascăli în funcții de conducere.

  • Se mai poate vorbi de adevăr într-o instituție condusă de un general care minte paragraf după paragraf în documente asumate prin semnătură?

Este la fel de adevărat că minciuna face casă bună și cu ipocrizia. Una este să nu vrei, alta este să nu poți, dar când apelezi la dezinformări și minciuni pentru a acoperi nereguli după nereguli în autorizații sau lipsa lor, în aprobarea formațiunilor de studiu sau lipsa lor, în folosirea unor sigilii și funcționarea în afara unei hotărâri a unui consiliu, în aprobarea unor posturilor, înseamnă cu totul și cu totul altceva. Și astfel de îndeletniciri au miros de CORUPȚIE.

  • Etică?
  • Integritate?
  • Corectitudine?
  • Competență?
  • România EDUCATĂ încotro?

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *