Legea EDUCAȚIEI nr. 1/ 2011 și Legea ÎNVĂȚĂMÂNTULUI PREUNIVERSITAR 198/ 2023 sunt considerate legi de organizare a sistemului de învățământ preuniversitar.

Legea  nr. 24/ 2000 aduce precizări despre normele de tehnică legislativă privind elaborarea actelor normative. Potrivit acestei legi, evenimentele legislative, cum sunt: modificarea, completarea, abrogarea, republicarea, suspendarea sau altele pot fi dispuse prin acte normative ulterioare de același nivel sau de nivel superior. Iar abrogarea unei dispoziții sau a unui act normativ are caracter definitiv. Tot această lege prevede și specificații despre unele dispoziții tranzitorii.

Legea ÎNVĂȚĂMÂNTULUI PREUNIVERSITAR nr. 198/2023 publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 613 din 5 iulie 2023 prevede ca la data intrării în vigoare a acesteia să se abroge titlul I și titlul II, titlul IV capitolul 1 din Legea EDUCAȚIEI nr. 1/ 2011 cu modificările și completările ulterioare.

Legea EDUCAȚIEI nr. 1/ 2011 cuprindea baza legală pentru toate INSPECTORATELE ȘCOLARE JUDEȚENE.

Legea ÎNVĂȚĂMÂNTULUI PREUNIVERSITAR nr. 198/2023 în art. 116 desființează INSPECTORATELE ȘCOLARE JUDEȚENE prin reorganizarea unor direcții județene de învățământ preuniversitar.

Astfel, se poate discuta despre un oarecare conflict între cele două legi. Cu siguranță exista și soluție pentru această situație: un act normativ cu aceeași putere juridică

Ordinul ministrului educației nr. 6072 din 31.08.2023 privind aprobarea unor măsuri tranzitorii aplicabile și învățământului preuniversitar și învățământului superior, care cuprinde și un calendar de punere în aplicare a dispozițiilor Legii ÎNVĂȚĂMÂNTULUI PREUNIVERSITAR nr. 198/2023, nu prea are cum produce efecte juridice. Se poate constata că printr-un act administrativ cu caracter normativ au fost stabilite măsuri tranzitorii despre aplicarea dispozițiilor dintr-o lege.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 115 din 14 decembrie 2023 (despre unele măsuri fiscal- bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene) are prevederi și despre PROROGAREA articolului 116 din Legea ÎNVĂȚĂMÂNTULUI PREUNIVERSITAR nr. 198/2023 până la începutul anului școlar 2025—2026. Acest articol face referire la înființarea unor direcții județene de învățământ preuniversitar sau o Direcție a Municipiului București de Învățământ Preuniversitar, ,,ca servicii publice deconcentrate ale Ministerului Educației, cu personalitate juridică, prin reorganizarea inspectoratelor școlare județene și a Inspectoratului Școlar al Municipiului București.”

În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a Legii ÎNVĂȚĂMÂNTULUI PREUNIVERSITAR nr. 198/2023 ar fi trebuit să se realizeze încadrarea întregului personal pentru direcțiile județene de învățământ preuniversitar.

Această Ordonanța de Urgență a Guvernului a produs efecte din 15 decembrie 2023. Așadar, o Ordonanța de Urgență a Guvernului prorogă efectul juridic al unor prevederi privind înființarea direcțiilor județene de învățământ preuniversitar, chiar dacă acestea s-au produs anterior, respectiv la data de 3 septembrie 2023.

Întrebarea logică care apare este:

  • Este validă / eficace această prorogare din 15 decembrie 2023 dacă prevederile art. 116 din Legea ÎNVĂȚĂMÂNTULUI PREUNIVERSITAR nr. 198/2023 au intrat în vigoare în 3 septembrie 2023?

Și dacă răspunsul este negativ, atunci apare categoric întrebarea:

  • Care este baza legală de funcționare a INSPECTORATELOR ȘCOLARE JUDEȚENE ?

Și dacă nu este o astfel de bază legală, atunci se pune problema:

  • Cum sunt toate actele emise de aceste instituții publice?

Dacă fostele INSPECTORATE ȘCOLARE JUDEȚENE  funcționează fără bază legală, fiind  chiar desființate, atunci se poate spune și că în țara aceasta cineva nu și-a îndeplinit niște obligații legale care să asigure corecta organizare și funcționare a unor instituții. Și în aceste condiții- consecințele sunt multiple.

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *