În anul școlar precedent pe site-ul unui Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord a țării a apărut o procedură de sistem despre: ,,evaluarea și selecția resurselor educaționale deschise.” În ciuda faptului că o parte dintre inspectorii școlari cărora le-a fost distribuită procedura în acel an școlar nu mai fac parte în anul școlar curent din rândul inspectorilor școlari, aceasta nu a fost actualizată.
Cu certitudine se impunea o actualizare și din acest punct de vedere, deoarece din conținutul procedurii reiese că dascălii doritori trimit materialul inspectorilor școlari coordonatori ai disciplinei. Numai că tabelul cuprinzând numele, disciplina și adresa de email pe care se trimit materialele din cuprinsul procedurii este cel cu inspectorii școlari din anul școlar 2022- 2023.
Circuitul acestor materiale este de la inspectorul școlar la consiliul consultativ al disciplinei. Acesta are rol evaluator al materialelor transmise de către doritori.
Ministerul Educației a solicitat printr-o notă crearea unor reţele de resurse educaţionale deschise la nivelul fiecărui judeţ. Resursele educaţionale deschise sunt considerate ,,mijloace de învăţare adaptate nevoilor specifice ale procesului instructiv-educativ”. Ele sunt disponibile gratuit.
Resursele se doresc a fi de ajutor tuturor celor interesați. Apoi, trecând printr-un filtru și fiind evaluate de un consiliu consultativ așteptările celor interesați sunt ca acestea să nu conțină în primul rând greșeli gramaticale sau de scriere. Dacă sunt pe site, sunt materiale model, asumate și de către propunător și de către cei care au considerat că trebuie să fie considerate resurse educaționale deschise.
A fi actual inspector școlar pentru management instituțional, fost inspector școlar pentru dascălii care îi învață pe elevi să scrie primele ortograme, fost director de școală (N.F.) și să ai un material la rubrica ,,resurse educaționale deschise” în care dovedești fie că nu cunoști normele corecte de scriere, fie că omiți litere din diferite cuvinte, fie că dublezi anumite cuvinte, fie că introduci litere în plus în unele cuvinte, etc. înseamnă că ceea ce se spune pe ici pe colo pe diferite tonuri poate fi certificat de propriile scrieri dorite a fi exemple.
Se poate exemplifica din cadrul resursei educaționale deschise: ,,efectele legilative,” ,,cât de neputiincios e sistemul,” ,,oplimpicii internaționali,” ,,li se refuză de către proprii părinți,” ,,sprijin de specialitae,” ,,bagajul intellectual,” ,,pentru că că,” etc.
Dacă inspectorii școlari vin cu astfel de modele, atunci niște întrebări apar imediat:
- Cum sunt promovate unele cadre didactice în diferite funcții de conducere?
- Pot fi unele materiale asumate de inspectori școlari considerate surse de inspirație de către dascăli?
- Care este nivelul celor din consiliul consultativ care au dat girul ca astfel de materiale să ajungă a fi postate pe un site?
- Ce învață elevii de la acești dascăli?
- EDUCAȚIA, încotro?
Maria Tudose