În unitățile de învățământ de stat din țară consiliul de administraţie, este ,,organul deliberativ de conducere” potrivit metodologiei de organizare și funcționare a acestuia. Responsabilitatea constituirii acestuia o are directorul, care este și președintele consiliului de administrație.

În unităţile de învăţământ de stat în care funcţionează clase sau grupe specifice alternativelor educaționale, acestea sunt reprezentate, proporţional cu numărul de elevi sau preşcolari, în consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ.

Dacă mai puțin de jumătate din numărul de formațiuni de studiu și mai puțin de jumătate din numărul de cadre didactice dintr-o unitate de învățământ sau de copii își desfășoară activitatea într-o alternativă educațională, nici în consiliul de administrație nu pot avea doar alternativele reprezentanți atât din rândul cadrelor didactice, cât și ai părinților, respectiv ai beneficiarilor indirecți, decât dacă nu se respectă prevederile legislative specifice sau directorul (G.I.T.) are alte interese sau i se permit astfel de derapaje chiar și în urma unor inspecții școlare generale. Când nici inspectorii școlari de la un Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord a țării, unii foști colegi de-ai directorului (fost inspector școlar)  nu doresc sau nu pot să vadă derapaje din categoria managementului, atunci poate fi vorba fie de neștiință, fie de neputință, fie de cârdășie, fie de toate la un loc.

Dacă se respectă prevederile legislative, nici membrii comisiei pentru evaluarea şi asigurarea calităţii din unităţile din învăţământul preuniversitar nu pot îndeplini funcţii de conducere într-o instituţie sau unitate de învăţământ, cu excepţia persoanei care asigură conducerea operativă a acesteia. Iar dacă se permit astfel de aspecte, atunci suspiciunile se transformă încet- încet în certitudini.

La fel este și în cazul grupelor, claselor sau a structurilor de învăţământ preuniversitar alternativ care funcţionează într-o unitate de învăţământ tradiţional, atunci când se constituie comisia de evaluare şi de asigurare a calităţii. Numărul cadrelor didactice care își desfășoară activittea într-o alternativă educațională care fac parte din această comisie sunt tot în funcție de ponderea lor în unitatea de învățământ. Când și în comisia calității majoritatea este reprezentată din cadre didactice care își desfășoară activitatea în alternativa educațională, chiar dacă acestea nu reprezintă nici jumătate din numărul dascălilor din unitatea de învățământ, iar unele fac parte și din consiliul de administrație a acelei unități de învățământ, înseamnă că unii directori își permit să managerieze unitățile de învățământ după legile lor, diferite de cele ale țării. Și când ,,legea” unui om este mai presus de legea țării, atunci se poate discuta și despre corupție, imoralitate, insubordonare, lipsă de profesionalism, interese, abuzuri, etc.

În exercitarea atribuţiilor ce le revin, consiliile de administraţie conlucrează cu comisia pentru evaluarea şi asigurarea a calităţii. Și sunt nenumărate aspecte care ,,se rezolvă” într-un fel sau altul la acest nivel.

Aceste aspecte sunt deosebit de importante deoarece în consiliul de administrație se decid, se rezolvă sau se soluționează diverse lucruri unele legate de bani, altele de formare sau evoluție în carieră, altele de copii, altele de drepturi sau responsabilități, altele de atribuții sau tematici, etc.

Consiliul de administraţie are diverse atribuţii. Una este chiar aprobarea tematicii şi a graficului şedinţelor. Dacă nici într-o hotărâre de consiliu de administrație nu apar aceste aspecte aprobate, atunci se poate spune că acel consiliu își desfășoară activitatea după ureche, sub directa coordonare a președintelui, care este și director (G.I.T.).

O altă atribuție este și stabilirea responsabilităţile membrilor consiliului de administraţie şi a procedurilor de lucru. Evident că dacă nici decizia de constituire a consiliului de administraţie, care trebuie publicată și pe website-ul acesteia nu este de găsit, la fel stau lucrurile și cu unele hotărâri ale consiliului de administrație unde ar trebui să se găsească aprobate și responsabilitățile membrilor, dar și procedurile.

Tot metodologiile specifice EDUCAȚIEI vin cu precizări despre procedura de desfășurare a ședințelor consiliului de administrație. Aceasta se decide la nivelul INSPECTORATELOR ȘCOLARE. Iar la zece zile de la distribuirea acesteia fiecare unitate de învățământ ar fi trebuit să își elaboreze sau actualizeze propria procedură.

În nordul țării un Inspectorat Școlar Județean a reușit abia în luna decembrie, la mai bine de trei luni de la începerea anului școlar și de la apariția metodologiei specifice organizării și funcționării consiliului de administrație să distribuie o astfel de procedură, chiar dacă ar fi fost elaborată pe la mijlocul lunii octombrie.

În privința procedurii, responsabilitățile sunt multiple: în primul rând directorul are obligații de informare și de lecturare. Dar și inspectorii școlari de zonă trebuie să monitorizeze aplicarea procedurii la nivelul unităților de învățământ de care răspund din punct de vedere teritorial. Și seria acestor responsabilități poate continua.

În loc de concluzii: unde nu e LEGE e TOCMEALĂ:

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *