Există instituții ale statului cu rol de control a respectării normelor de igienă din unitățile pentru ocrotirea, educarea și instruirea copiilor. Acestea au și atribuții privind expertiza condiţiilor igienico sanitare la blocurile alimentare.
Unii angajați ai acestor instituții ale statului dintr-o zonă de nord a țării fac diverse controale în baza atribuțiilor pe care le au, dar concluziile lor demonstrează că au și alte interese decât respectarea normelor de igienă pentru sănătatea minorilor din unitățile de învățământ, de exemplu.
Aspectele supuse investigațiilor nu se confirmă, dar se fac recomandări de respectare a legislației. După ce este identificat ritmul de realizare al unor activități de dezinsecție și deratizatizare în perimetrul activității unui director, fost inspector școlar de la un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării (G.I.T.), inspectorii veniți în control, fac recomandări de efectuare a procedurilor de dezinsecție și deratizatizare ba la trei luni, ba la șase luni, așa cum prevede legislația.
Concluzia celor cu competență în control este că nu se confirmă unele aspecte pentru care s-au deplasat spre verificare, dar se fac recomandări.
Dacă nu se respecă legislația, dar se fac recomandări, lucrurile vorbesc de la sine.
Este bine de precizat că în perioada în care un bloc alimentar nu are activitate, se controlează procese verbale.
Dacă la data controlului nu este activitate cu copiii, atunci se poate scrie și că unele aspecte nu se confirmă.
Pot dansa furnicuțele în sala de mese printre copii și șobolanii morți printre modulele de joacă din curte că nu se confirmă, dar nici procedurile nu se respectă.
Dacă nici prin procese verbale nu se poate demonstra respectarea procedurilor, atunci este cât se poate de clar că nu doar micile viețuitoare fac ce doresc, ci și alți angajați care ar trebui să se asigure de menținerea igienei în spațiile în care își desfășoară activitatea copiii într-o unitate de învățământ de stat.
Când unii angajați își permit să lucreze de acasă și subalternii lui își permit să nu își îndeplinească sarcinile. Și atunci de la furnici până la inspectori, se pare că, fiecare face cum ,,pohtește.”
Probabul și banii din buget trebuie să ajungă în alte părți prioritare pentru director (G.I.T.) și atunci respectarea unor proceduri sanitare, a prevederilor legislative și a condițiilor de igienă necesită amânare, aspect cu care se pare că sunt de acord cei cu rol în control, care nu confirmă, dar fac recomandări.
Iar cei care semnează sunt de acord.
Maria Tudose