A început deja seria examenelor naționale. Pentru evaluarea națională s-au afișat și rezultatele finale. S-a scris multe despre acest subiect de către specialiști, de către clasa politică, de către părerologi, etc. S-a scris despre subiecte, despre sistemul de învățare- evaluare, despre rezultate, despre erori de tot felul, despre procente, despre copii înscriși la examen, care nu s- au mai prezentat, despre diverse măsuri de suprafață, etc.

          Unii spun și că nu ar trebui comparate rezultatele din acest an cu cele din anii precedenți și vin cu argumente în acest sens.

          Tristul adevăr este că nu toți copiii înscriși la școală acum câțiva ani au reușit să ajungă sau să finalizeze clasa a VIII-a în anul școlar 2023- 2024. Și există și copii care s-au înscris la evaluarea națională, dar nu au ajuns și în sala de examen.

          Și notele sub cinci, precum și numărul lor ar trebui să dea de gândit celor care se ocupă de educație și nu numai în această țară.

          Conform unor statistici, într-o zonă de nord a țării din 157 de unități de învățământ, la 35 media notelor a fost sub cinci. Aceste rezultate ar trebui să fie cu atât mai alarmante cu cât: inspectorii școlari și directorii sunt detașați în aceste funcții de conducere ÎN INTERESUL ÎNVĂȚĂMÂNTULUI. Iar cei care nu sunt detașați în funcția de director, sunt directori care au dobândit această funcție printr-un CONCURS. Deci, așteptările pentru aceste școli conduse de directori care au promovat de vreo trei ani concursul sunt mari sau așa ar trebui să fie.

          Există unități de învățământ în această zonă de nord a țării în care s-au implementat proiecte pe bani europeni, în unele și câte două proiecte. Deci, ar trebui să se vadă și rezultatele.

          Nu trebui să se uite nici faptul că unii copii premiați de astfel de școli, nu au reușit să ia media cinci la examenul de evaluare națională.

          Dacă s-ar face o investigație, aproape toți sau chiar toți directorii și profesorii acestor școli au avut calificative maxime, alții beneficiază și de gradații de merit.

          Este important de amintit și despre ACTIVITĂȚILE REMEDIALE realizate pe bani. Coordonator în această zonă a fost un inspector școlar ,,îngălbenit” (F.M.).

          Și s-ar putea enumera și alte aspecte care ar trebui să ducă spre altfel de rezultate ale copiilor: a fost etapa simulărilor, a urmat cea a inspecțiilor tematice, s-au realizat ore de pregătire pentru unele examene ba de unii, ba de alții, copiii au fost stimulați prin tot felul de burse, etc.

          Proiecte s-au implementat, planuri s-au făcut, bani s-au câștigat, burse s-au acordat, dar notele sub cinci în multe școli sunt în continuare un mare semnal.

          Dacă Inspectoratul Școlar din această zonă de nord a țării este condus de persoane detașate ÎN INTERESUL ÎNVĂȚĂMÂNTULUI, dacă toți inspectorii școlari sunt detașați la fel: ÎN INTERESUL ÎNVĂȚĂMÂNTULUI, atunci care este INTERESUL ÎNVĂȚĂMÂNTULUI cu un număr așa mare de note sub cinci la atâtea școli?

          Când directorii din aceste școli sunt selectați în urma unui CONCURS sau sunt numiți prin detașare ÎN INTERESUL ÎNVĂȚĂMÂNTULUI, atunci de ce au elevi neprezentați la examene sau nelăsați într-un fel sau altul să intre în examene sau cu atât de multe note sub cinci?

          Care este impactul implementării proiectelor pe bani europeni în aceste școli cu aceste rezultate la acest examen național?

          Cine răspunde, cum răspunde, în fața cui răspunde pentru astfel de rezultate?

          Este cineva interesat și de aceste aspecte?

          Ce etape s-au parcurs sau ce măsuri s-au luat în urma evaluărilor anterioare (din clasa a II-a, din clasa a IV-a sau din clasa a VI-a) pentru acești copii cu note sub cinci la evaluarea națională din 2024?

          România EDUCATĂ, încotro, dacă gradații de merit sunt în aceste școli, proiecte pe fonduri europene s-au implementat, calificativele deținătorilor de funcții și ale profesorilor care i-au pregătit sunt cele mai bune, promovarea în funcții este fie prin concursuri, fie în INTERESUL ÎNVĂȚĂMÂNTLUI, activități remediale s-au făcut inclusiv pe bani, burse s-au acordat?

Oare INTERESUL ÎNVĂȚĂMÂNTULUI nu are legătură în viziunea unora cu astfel de rezultate?

Să fie altul INTERESUL ÎNVĂȚĂMÂNTULUI în aceste unități de învățământ cu un număr de note mare sub cinci?

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *