În fiecare an școlar apare o metodologie în vederea realizării concursului de gradații de merit în învățământ. În urma acestui concurs câștigătorii obțin 25% din salariu de bază deținut conform legii începând cu data de 1 septembrie a anului școlar următor pe o perioadă de 5 ani.
La un Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord a țării în acest an școlar s-a aprobat comisia de contestații în consiliul de administrație de două ori: o dată în aprilie și a doua oară în iunie. Probabil, o dată s-a încercat această aprobare pentru anul școlar precedent, când s-a sărit peste această etapă.
În urma afișării rezultatelor pe site-ul acestui Inspectorat Școlar se poate constata că tabelele cu rezultatele cuprind pe ultima pagină niște comisii sau consilii care și-ar fi asumat conținutul lor, în comparație cu anul școlar precedent. Numai că președintele consiliului de administrație, generalul ,,roșu” nominalizat în tabel (P.M.C.) are și rolul de candidat la acest concurs pentru care își asumă rezultatele și în calitate de președinte al consiliului de administrație. Trebuie menționat că punctajele obținute în urma evaluării dosarelor au fost aprobate în consiliul de administrație.
Dacă pentru funcții de conducere nu au fost locuri deloc în această zonă de nord a țării în acest an școlar, atunci deținătorii acestor funcții, doritori de rotunjire a veniturilor salariale s-au înscris la concurs în calitate de personal didactic de predare. Au existat în jur de 15 astfel de câștigători în această situație, dintre care unul din învățământul primar și cinci din educația timpurie.
Metodologia de concurs oferă doritorilor posibilitatea să aleagă participarea la concurs (dacă în perioada 1 septembrie 2018 – 31 august 2023 au îndeplinit și funcții de conducere) între funcții de conducere, de îndrumare și control sau personal didactic de predare. Iar evaluarea dosarului se realizează conform grilei specifice opțiunii exprimate în scris la depunerea dosarului.
Una dintre condițiile date prin metodologia de concurs este ca personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar de stat să depună calificativele primite în urma evaluării activității din perioada 1 septembrie 2018-31 august 2023, în funcție de categoria pentru care optează: predare, respectiv conducere, îndrumare și control.
Cum fiecare director sau inspector școlar are și obligație de predare în funcție de nivelul la care își desfășoară activitatea și unii au mai desfășurat și plata cu ora, există posibilitatea unui dublu calificativ anual: și ca director sau inspector școlar și ca profesor.
Dar, tot metodologia de concurs specifică: ,,personalul didactic încadrat pe două sau mai multe domenii/ discipline/ specializări/ funcții de la data de 1 septembrie 2018 până la data depunerii dosarului poate participa la concursul de acordare a gradației de merit la oricare dintre domenii/ discipline/ specializări/ funcții, exprimându-și opțiunea în scris odată cu depunerea dosarului.”
Una este încadrarea și alta este activitatea desfășurată, deoarece unii sunt încadrați ca educatori, au desfășurat activitate în funcție de conducere în perioada evaluată și obligația de predare pentru care poate au primit și calificativ în altă specializare decât este încadrarea: profesori în învățământul gimnazial, liceal, profesional, postliceal (unde este altă grilă de evaluare la acest concurs).
În învățământul preșcolar deținătorii de funcții de conducere (directori sau inspectori școlari) nu își prea realizează obligația de predare ca educatoare, deoarece la acest nivel nu se împarte catedra în ore. Și astfel obligația de predare o realizează majoritatea în altă formă: meodiști, predarea unor ore în specializările avute pe diploma de licență, etc. Ca să o realizeze conform încadrării, ar trebui să nu fie degrevați deloc de norma didactică.
Și în aceste condiții cu un calificativ de profesor poți depune dosar de evaluare la acest concurs dacă ai deținut funcție de conducere ca director și inspector școlar doar pentru disciplina pentru care ai desfășurat activitate și ai primit calificativ.
Tot metodologia de concurs prevede ca dosarul să cuprindă și ,,adeverințe cu calificativele din anii școlari evaluați.”
Ar mai fi un aspect foarte important: grilele de evaluare la personalul didactic de predare sunt specifice. Astfel acestea apar în metodologie pe următoarele categorii: educatoare; învățători; profesori; cadre didactice din învățământul vocațional, din cluburile sportive școlare, palatele și cluburile copiilor și elevilor; cadre didactice din învățământul special; cadre didactice din centrele județene de resurse și de asistență educațională.
Așadar, potrivit metodologiei de concurs: calificativul pentru participanții la categoria educatoare trebuia să fie ca educatoare, nu ca profesor la altă disciplină predată, deoarece și grila de evaluare este una pentru educatoare, alta pentru profesori. Altfel, se discută de inspecori școlari sau directori care au avut calificativ timp de cinci ani pentru funcția de conducere și obligație de predare ca profesor cu calificativ de profesor, nicidecum ca educatoare sau profesor pentru învățământul preșcolar.
Apoi la un criteriu din fișa de evaluare orice candidat pentru acest concurs la secțiunea educatoare trebuie să poată dovedi performanțe deosebite în activitatea didactică cuantificată în rezultatele preșcolarilor, nu a elevilor sau inovare didactică în pregătirea preșcolarilor nu a elevilor, sau să fi inițiat și/ sau aplicat la grupă unele metode, procedee și tehnici de abordare a predării-învățării-evaluării inovative, nicidecum la clasă, etc.
Și, în aceste condiții, se poate spune că deținătoarele de funcții de conducere care au candidat la acest concurs la educatoare au ocupat locurile cadrelor didactice de la acest nivel, neputând dovedi activitatea didactică cuantificată în rezultatele preșcolarilor deloc, dacă obligația de predare nu și-au realizat-o la nivelul preșcolar.
În aceste condiții se naște brusc întrebarea:
- Cum se justifică punctajele maxime la unele candidate deținătoare doar de funcții de conducere în perioada evaluată?
Mai sunt și alte curiozități la acest concurs în această zonă nordică a țării: un inspector de specialitate ,,îngălbenit” (F.M.) s-a autoevaluat cu 148 puncte, dar comisia de evaluare i-a acordat în final 150 puncte, punctaj maxim, depășindu-l și pe cel al generalului ,,roșu”(P.M.C.), care conduce Inspectoratul Școlar, chiar dacă a avut în perioada evaluată doar funcții de conducere și nu a putut îndruma în aceste condiții preșcolari pentru a obține premii la diverse categorii punctate.
Despre proiecte, iar lucrurile sunt clare, indiferent de categoria acestora. Se știe cum același inspector școlar (F.M.) a ajuns să coordoneze un proiect național de educație remedială, un proiect cu finanțare europeană. Se știe și despre multitudinea de premii semnate pentru concursurile regionale și despre adeverințele în alb semnate pentru diverse proiecte regionale înainte de realizarea acestora. Despre ,,superficialitatea” unor inspecții școlare și-au exprimat opinia chiar și cei în măsură. Se știu și alte aspecte importante despre ,,meritele” acestui inspector școlar și se vor mai afla, de asemenea și alte detalii deosebit de importante.
Tot ca o curiozitate: alături de inspectorul școlar ,,îngălbenit” (F. M.) în același tabel apare printre cîștigători și soțul la o altă disciplină. După un mandat ,,îngălbenit” în care ambii soți au reușit prin alte dosare mutarea posturilor la unități școlare dorite, s-a ajuns în sfârșit și la etapa ,,meritelor.”
Nu ar trebui deloc neglijat nici aspectul contestațiilor la acest concurs în această zonă. Dacă la majoritatea disciplinelor s-a păstrat (curios) punctajul oferit de comisia de evaluare și de către cea de contestații pentru câștigătorii concursului, la educatoare lucrurile au stat din nou diferit: ultima câștigătoare după evaluarea dosarelor s-a trezit prima sub linie după evaluarea realizată de comisia de contestații. Probabil acesta este un alt motiv pentru care comisia de contestații trebuia să treacă prin aprobarea consiliului de administrație a acestui Inspectorat Școlar din nordul țării de două ori la acest concurs din acest an școlar.
În loc de CONCLUZII: nefiind locuri la acest concurs pentru funcțiile de conducere, unii deținători ai acestora în această zonă de nord a țării (directori, directori adjuncți, inspectori școlari sau inspectori școlari generali) au candidat pe ce s-a putut și cum au ,,pohtit,” ca nu cumva să rămână fără ,,merite” după situația în care se prezintă EDUCAȚIA în țară în această perioadă.
Maria Tudose