Într-o unitate de învățământ sunt implicați în consiliile de administrație și în unele comisii și reprezentanții părinților. Părinţii sau reprezentanții legali ai copiilor/ elevilor reprezintă interesele acestora potrivit prevederilor legale, nicidecum interesele altora, dacă aceștia cunosc prevederile legislative și atribuțiile pe care le au.
Un director (G.I.T.) care nu face diferența între o asociație de părinți și un consiliu reprezentativ al părinţilor, necunoscndu-le atribuțiile (din moment ce nu a putut constitui conform prevederilor legislative niciun consiliu de administrație decât după mai multe încercări), se pricepe foarte bine în schimb la dezinformare și manipulări.
Astfel, în cadrul unei inspecții școlare generale la comanda Bucureștiului, o activitate specifică unui domeniu a fost ,,regizată” de director și orchestrată de un inspector școlar ,,galben,” cu rol important ,,după perdea” și la un concurs anterior de directori (V.C.M.).
Scopul întâlnirii cu părinții se pare că a fost discreditarea unui dascăl la inițiativa directorului prin ,,locotenenții” a căror spate au venit să îl acopere niște inspectori școlari ,,îngălbeniți” de la un Inspectorat Școlar din nordul țării.
Modalitatea folosită a fost: dezinformare și manipulare.
Dintre cei poftiți la marea ,,întrunire,” unii au avut ceva mult mai important de făcut la acea oră din zi și au găsit scuze. Cei care nu au fost la fel de bine informați de unii dintre ,,locotenți” au participat. Și a existat și a treia categorie care a știut regia.
După ,,spectacolul regizat” unii dintre cei prezenți au înțeles ,,jocul murdar” și au început să vorbească una – alta. Și morala este evidentă: atunci când unii se dau la mâna mulțimii, trebuie să fie în stare să își asume și consecințele.
Și când unele lucruri sunt cu repetiție, povestea devine mai interesantă și pentru unii inițiatori, și pentru regizori, dar și pentru ,,locotenenți.”
Când nu cunoști nici cum arată fizic o persoană, dar îți permiți să emiți judecăți despre una, despre alta, ascultând ,,locotenenții” sau ,,regizorul,” dar neavând nici atribuții pentru acestea, atunci povestea devine una ,,cu cântec.”
Rolul și atribuțiile beneficiarilor indirecți se regăsesc în regulamente, care trebuie știute și respectate și de cei care fac parte dintr-o comisie de inspecție școlară, și de către directori, dar și de către acești benificiari atunci când activitatea acestora trebuie să fie regăsită și știută de toți ai căror interese le reprezintă așa cum prevede legislația.
Și dezinformările, ca și manipulările țin tot de relații, chiar dacă nu au fost scrise într-un anumit raport sau în rezumatul acestuia.
Și practicile unor cadre didactice sau a unui director cu care unii beneficiari indirecți nu sunt de acord se știu, chiar dacă nu apar redactate într-un chestionar. Nu le convin unora nici diversele ,,onorarii” propuse constant de unii care ar trebui să reprezinte anumite interese, date prin lege, dar nici ritmicitatea acestora. Evident că astfel de subiecte nu s-au deschis la ,,spectacolul” orchestrat.
Chestionarele care se aplică în anumite situații sunt cele date printr-un regulament sau altele modificate. Dar nici despre acest subiect nu s-a prea scris în documentele care trebuiau să lase ,,urme,” urme ,,la comandă”, o ,,comandă fâsâită.”
Fiecare membru al unei echipe de inspecție școlară generală are responsabilități destul de bine definite, inclusiv pentru domeniul care privește relaţiile unităţii de învăţământ cu părinţii.
Responsabilitățile, rolurile și atribuțiile sunt foarte importante atunci când unii s-au dat la mâna beneficiarilor indirecți.
Niciun cuvânt despre manipulare managerială, niciun cuvânt despre un plan și despre niște etape ale activității unora, evident nici despre atribuții.
,,Spectacolul” însă oglindește bine metodele de lucru ale unor inspectori ,,îngălbeniți,” ale unui director abuzator și a unor dascăli cu multe, multe, multe minusuri.
Când te pretezi să instigi părinții, să îi manipulezi și să îi dezinformezi îți arăți și nivelul, și principiile, și valoarea și interesele.
Maria Tudose