Pe la începutul lunii mai în anul școlar 2022- 2023 s-a constatat de către un director (G.I.T.) că s- au desfășurat niște activități pentru un proiect inclus în calendarul unui județ ,,în centrul C.R.E.D.” al unei unități de învățământ preșcolar dintr-o zonă de nord a țării. Activitățile constatate ar fi fost: de documentare, informare, workshop- uri ale unui cadru didactic (G.A.R.) împreună cu coordonatorii proiectului respectiv.

          C.R.E.D. vine de la ,,Curriculum Relevant. Educație Deschisă pentru toți” și este un proiect al Ministerului Educației pentru învățământul primar și gimnazial. Și acest proiect nu s-a desfășurat la nivel preșcolar.

C.R.E.D. a reprezentat însă în anul 2009: ,,Centre de Resurse pentru Educație și Dezvoltare” din cadrul unui alt proiect al Ministerului Educației: ,,Proiectul pentru Reforma Educației Timpurii.” În acele timpuri s-a înființat o rețea C.R.E.D. în vederea oferirii unor servicii de calitate. Acele centre aveau coordonatori formați prin proiect, au fost dotate la acea vreme și organizau diverse activități pentru care existau planuri, rapoarte, etc.

Fluturându-se ideea pe la urechile unora că sunt punctate într-o fișă de ,,merite” diverse activități etichetate ,,C.R.E.D.,” au considerat că o hârtie nu poate strica, doar ajuta la întocmirea unui astfel de dosar de ,,merite.”

Numai că astfel de activități pentru a se desfășura așa cum au fost ,,omologate” de director pentru persoane ,,merituoase” din punctul său de vedere ar fi trebuit să facă parte dintr-un plan, planul l-ar fi putut întocmi doar anumite persoane formate și cu niște responsabilități, etc. Curios este cum același spațiu ba este etichetat ,,C.R.E.D.,” ba centru metodic de către același director în funcție de ,,nevoi” și de ,,cerințe.”

Probabil unul dintre coordonatorii proiectului din cadrul unui Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord a țării susținut de culoarea ,,galbenă” (F.M.) a avut această idee sau poate un ,,locotenent” de-al a acestuia – alt inițiator al acestui proiect (P.C.F.), prezent în diferite ,,comitete și comiții” prezidate sau nu de inspectorul școlar susținut, dar cu siguranță ,,orchestrate” de acesta.

Indiferent a cui a fost ideea ,,omologării” sau ,,certificării” printr-un act asumat de un director a unor activități susținute într-un astfel de centru, este bine să își amintească că și mobilierul primit prin acel proiect nu se mai regăsește în spațiul în care s-ar fi desfășurat activitățile.

Directorul susținut în emiterea și semnarea a tot felul de documente prin care a reușit cu vârf și îndesat să își dovedească și ,,habarnismul” pe unele domenii a uitat cum a realizat casarea unor obiecte de inventar imediat după ce a preluat niște frâie manageriale, ascultând ba de unii, ba de alții.

Despre celălalt proiect ,,C.R.E.D.,” cel mai recent, se cam știe de persoanele avizate, nu cele cu alte obiceiuri ,,îngălbenite” că s-a adresat altor niveluri din sistemul educațional actual.

Că o fi vorba de centre, de dotări, de programe sau proiecte, de adeverințe sau de alte îndeletniciri, ,,managementul după ureche” a fost specific unor ,,galbeni” dintr-o zonă de nord a țării și din nefericire și-a lăsat amprenta și asupra EDUCAȚIEI.

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *