În învățământul preuniversitar există mai multe etape de mișcare a personalului didactic dintr-o unitate de învățământ în alta. Toate acestea se realizează în concordanță cu o metodologie și conform unui calendar. Responsabilități pentru realizarea acestor etape au și directorii creșelor, grădinițelor, școlilor, colegiilor, liceelor, dar și inspectorii școlari. La nivelul inspectoratelor școlare se constituie și comisii județene de mobilitate. Astfel de comisii există și la nivelul unităților de învățământ. Există decizii care se iau și în consiliile de administrație fie la nivel de unități de învățământ, fie la nivel de județ.
Evident că există și directori care se descurcă cu sau fără metodologii și calendare. Astfel, unul dintre ei (G.I.T.) a reușit să stabilească componența comisiei de mobilitate înainte de a apărea metodologia pentru a ști care îi este componența, cine poate face parte dintr-o astfel de comisie, care îi sunt atribuțiile etc. Astfel de jocuri pe lângă metodologii a mai exersat și ca director și ca inspector școlar la un Inspectorat Școlar Județean dintr-o regiune de nord a țării.
Nu de puțini ani a oferit continuitate pe un post ignorând în totalitate ,,conciliul director” în prima fază. Ulterior, cu ajutorul unui fost director demisionar (L.S.I.) a reușit în felul propriu să ,,dreagă busuiocul.” Numai că după ce există verificări, constatări și răspunsuri, completările ulterioare a unor documente nu prea au ajutat ,,directorul buclucaș” (fost inspector școlar inclusiv pentru managementul resurselor umane).
După ce un cadru didactic care a desfășurat activitate într-o alternativă educațională a eliberat acel post la o etapă de mișcare a personalului didactic, era firesc ca acel post să apară public pentru a fi ocupat la etapa următoare- concursul de titularizare. Numai că un post s-a eliberat și altul s-a publicat. Dacă s-a eliberat un post cu predare într-o alternativă educațională, atunci același post trebuia și publicat.
Responsabiliatatea reactualizării listei posturilor didactice sau a catedrelor vacante o au și directorii unităţilor de învăţământ, dar şi secretarii comisiei judeţene.
La nivelul unităţilor de învăţământ, consiliul de administraţie răspunde alături de director și de corectitudinea constituirii posturilor didactice sau catedrelor și a încadrării personalului didactic de predare și de declararea şi publicarea corectă a lor. Numai că dacă postul eliberat nu apare publicat, ci apare altul, care nu este pentru alternativa educațională, dar consiliul de administrație nu a aprobat ulterior eliberării publicarea altui post decât cel eliberat, atunci lucrurile devin ciudate.
Metodologia specifică clar și sancțiunile care se aplică dacă nu se respectă prevederile acesteia.
Dar, până la sancțiuni și aplicarea lor există interese, înțelegeri, promisiuni, etc. Când un subaltern face favoruri unui director, la un moment dat și subaltenul poate să aibă niște pretenții. Și cum directorul este obișnuit de mulți ani să facă ce dorește indiferent de ce spun metodologiile, lucrurile au luat o altă direcție.
După ce unii dascăli au renunțat de bună voie în mandatele acestui director la a desfășura activitate didactică într-o alternativă educațională, după ce directorul s-a bătut cu pumnul în piept că a autorizat doar câte formațiuni de studiu a dorit și cum a dorit spre a desfășura activitate în alternativa educațională, a ajuns din nou momentul ca directorul (fost inspector școlar) să se joace cu posturile din aceeași alternativă educațională.
Nu este de mirare, doar s-a mai jucat cu câțiva ani în urmă la fel. Tot în urma etapei de pretransfer s-a eliberat un post cu predare în alternativă educațională, postul a fost ocupat fără a fi condiționat de aviz de la alternativă, iar în unitatea de învățământ postul a fost repartizat unui cadru didactic după ,,pohta” directorului, ,,pohtă” mascată de o cerere. Deci, directorul are exercițiu: un post se eliberează, altul se publică iar până la repartiția ,,din pixul directorului” mai sunt câteva etape (care nu se regăsesc în metodologie, dar se practică). Despre aceste etape parcurse în formă continuă și de ,,directorul buclucaș” și ce implică ele: înțelegeri, tocmeli, premeditări, favoruri, interese fel de fel, ajungând până la bani se va afla în curând, fiind un capitol foarte vast.
Și pentru viitorul an școlar se cunosc ,,personajele” aflate în ,,cărțile” directorului pentru a desfășura activitate în alternativa educațională: unii mai puțină, alții dublată- fiind tot pe bani. Se așteaptă doar mutările.
- Vă rugăm insistent: ,,Mai cu perdea, domnilor!
… ,,că s-a crăpat de ziuă.”
Maria Tudose