La nivelul educației timpurii evaluarea copiilor este consemnată într-o fișă pentru aprecierea progresului individual. Aceasta se completează pentru un copil o singură dată pentru un ciclu de către cadrul didactic sau cadrele didactice care desfășoară activități cu copiii în acel interval de timp conform documentelor legislative în vigoare în zilele noastre.

          Astfel, la intrarea în ciclul antepreșcolar sau preșcolar este o etapă de evaluare inițială în urma căreia sunt consemnate unele aspecte de către cadrele didactice în acea fișă pentru aprecierea progresului individual, aspecte care se aduc la cunoștința părinților sau a susținătorilor legali ai copiilor. La finalizarea acestor cicluri se procedează la fel. Atât la debutul ciclului antepreșcolar sau preșcolar, cât și la finalizarea lui fișa aceasta trebuie avizată și de directorii unităților de învățământ.

          Această fișă cuprinde cinci domenii de dezvoltare ale copiilor, mai mulți indicatori comportamentali pentru fiecare domeniu și nivelul îndeplinirii indicatorului. Pe parcursul unui ciclu de învățământ cadrele didactice au posibilitatea să completeze dacă un comportament este atins, dacă necesită sprijin sau dacă este în dezvoltare.

          Această fișă pentru aprecierea progresului individual s-a implementat o dată cu actualul curriculum pentru educație timpurie apărut în 2019.

          An de an, cadrele didactice care își desfășoară activitatea la nivelul educației timpurii au completat aceste fișe pentru aprecierea progresului individual al copiilor.

          Dacă la o grupă de preșcolari au realizat activitate cu copiii cel puțin șase cadre didactice într-un ciclu, dar patru nu apar nici cu numele pe fișă pentru aprecierea progresului unui singur copil din acea grupă, înseamnă că atât acele cadre didactice, cât și unele comisii din acea unitate de învățământ au realizat activitate de un anumit nivel.

          Când un cadru didactic (G.A.R.) bifează un comportament a fi atins de un copil și în anul 2022 și în anul 2024, spre exemplu, acest aspect spune multe și pune multe sub semnul întrebării.

  • Dacă oricare cadru didactic constată și consemnează în anul 2022 spre exemplu că un copil își pune singur pantofii, de ce ar necesita consemnarea acestui lucru și după doi ani pentru același copil?

          Când există deficiențe constatate în completarea unor astfel de documente și se dorește mușamalizarea lor, soluția găsită și implementată de un director de unitate de învățământ dintr-o zonă de nord a țării (G.I.T.) este redactarea unei proceduri.

          Când o echipă de inspectori școlari de la un Inspectorat Școlar Județean dintr-o regiune de nord a țării însoțită de o multitudine de metodiști trece într-o mare inspecție și nu observă nici aceste aspecte, atunci obiectivitatea, priceperea și activitățile acestora pot fi puse sub un alt mare semn de întrebare.

          Când se persistă în unele greșeli de cosemnare a datelor din aceste fișe, chiar dacă există și procedură aprobată în acest sens, și aspectele sunt trecute cu vederea de o altă mare comisie de inspectori școlari de la același Inspectorat Școlar Județean din nordul țării, atunci se pot multiplica semnele de întrebare.

          Când un cadru didactic (G.A.R.) scoate din unitatea de învățământ documente care cuprind diverse informații și date personale și le plimbă ba acasă, ba cu mașina înseamnă că își permite și i se permite să facă ce dorește într-o unitate de învățământ.

          Când același cadru didactic nu știe când se termină perioada de evaluare finală și ordinea în care se consemnează, se avizează sau se ia la cunoștință prin semnătură pe o fișă de progres, atunci semnele de întrebare se înmulțesc și mai mult.

          Când același cadru didactic refuză să pună la dispoziția colegului de grupă fișele de progres ale copiilor invocând motive diverse, atunci semnele de întrebare nu se mai pun, deoarece se discută despre alte aspecte, interese, practici, uneltiri, etc.

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *