La un Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord a țării un inspector școlar (F. M.), susținut în funcția de conducere de culoarea ,,galbenă” a promovat o ,,agendă metodică” pentru un nivel de învățământ în anul școlar curent. ,,Agenda” cuprindea activități din luna decembrie până în luna iunie și avea avizul unuia dintre cei trei inspectori școlari generali adjuncți (H.A.) din cadrul acestei instituții.
Ultima întâlnire din ,,agenda” propusă a fost programată pentru data de 4 iunie 2024, înainte cu o zi de sărbătorirea zilei învățătorului. Este vorba despre un simpozion județean intitulat: ,,Valorificarea patrimoniului cultural prin proiecte și programe educaționale din educația timpurie.” Era fixată și o ,,direcție de acțiune” pentru această activitate: lucrările care s-ar fi impus a fi prezentate, ar fi trebuit fundamentate pe ,,exemple de activități desfășurate în cadrul proiectelor și programelor educaționale derulate pe parcursul anului școlar curent, la nivelul grupei.” Dar, acest simpozion nu a mai fost organizat, nefiind anunțate cadrele didactice care ar fi putut prezenta exemplele de activități desfășurate în cadrul proiectelor sau programelor educaționale.
Acum explicațiile pot fi diverse:
- aprecierea dascălului sau a activității acestuia de la acest nivel sau de către acest inspector școlar ,,îngălbenit” sau lipsa aprecierii, din moment ce nu a fost nici informat despre nerespectarea unei ,,agende”;
- nenumăratele probleme din acest an școlar și nu numai existente la acest nivel cu mai multe proiecte;
- alte activități de etapă sau specifice unei campanii care au limitat timpul inspectorului școlar care a propus ,,agenda;”
- alte ,,agende galbene” sau ,,îngălbenite” specifice vremurilor etc.
Acestea să fie modelele acceptate, susținute și promovate de ,,România EDUCATĂ”?
Maria Tudose