În luna aprilie 2024 au început etapele desfășurării concursului de gradații de merit în toate zonele țării pentru o parte din personalul care lucrează în învățământul preuniversitar. Astfel că și un Inspectorat Școlar dintr-o zonă de nord a țării a aprobat o procedură pentru acest concurs și componența comisiilor de evaluare și de contestații.

Așadar, în data de 26 aprilie din acest an școlar, generalul ,,roșu” al acestui Inspectorat Școlar și-a aprobat procedura pentru concursul de gradații de merit al cărui candidat este, procedură care are număr de înregistrare din aceeași dată, a fost elaborată în aceeași dată, dar data intrării în vigoare este 15 aprilie 2024, anterior elaborării. Ceilalți contracandidați au luat act de renumita procedură abia în jurul datei de 10 mai 2024 când a fost postată pe site.

La o zi de la începerea depunerii dosarelor în vederea evaluării la acest concurs (14 mai 2024) s-a actualizat și consiliul consultativ la directori / directori adjuncți și inspectori școlari. Probabil nu s-a realizat înainte această actualizare pe considerentul că nu au fost locuri scoase la această ediție a concursului pentru funcții de conducere în această zonă a țării. Numai că din consiliul consultativ al directorilor și inspectorilor școlari fac parte și inspectori școlari cu rol în comisiile din cadrul concursului. Au fost opt inspectori școlari și un inspector școlar general adjunct ,,galben” (M.I.) care au făcut parte din acest consiliu consultativ până în 14 mai 2024.

Există și un alt inspector școlar semnatar al procedurii de acordare a gradației de merit tot în data de 26 aprilie 2024, candidat la rândul său la acest concurs (F. M.). Dar, și din consiliul de administrație care a aprobat procedura și comisiile implicate în concurs au făcut parte candidați la concurs, actuali inspectori școlari.

Tot generalul ,,roșu” a emis și decizia comisiei de evaluare pentru acest concurs, potrivit propriei proceduri, comisia de evaluare a propriului dosar. Poate de aceea s-a scos punctul cu responsabilitățile din procedura concursului de gradații de merit din această zonă a țării. Acestea există însă potrivit metodologiei de concurs și pentru generalul ,,roșu,” și pentru consiliul de administrație al acestui Inspectorat Școlar din nordul țării, și pentru consiliile consultative, nu doar pentru comisiile  de evaluare, de contestații sau paritare.

Nici hotărârea consiliului de administrație prin care s-a aprobat numărul de gradații de merit din acest an școlar în aceeași zonă de nord a țării nu se fundamentează pe hotărârea comisiei paritare așa cum prevede metodologia specifică acestui concurs.

Dar, se pare că nici trimișii în teritoriu sau chemații în teritoriu special pentru acest concurs nu au avut ochi pentru aceste aspecte.

Ar mai fi câteva întrebări firești:

  • Aacă la acest concurs participă și un inspector școlar ,,galben” (F.M.) cu activitate în funcții de conducere chiar și în acest Inspectorat Școlar din nordul țării, ce competențe au cei selectați într-un consiliu consultativ la nivel de specialitate să evalueze activitatea acestui inspector?
  • Dar de selecția acestui consiliu consultativ nu s-a ocupat oare tot inspectorul școlar candidat?
  • Ținând cont că fișa de la educatoare în această zonă este doar pentru învățământul preșcolar, dacă la acest concurs vor participa și cadre didactice care își desfășoară activitatea în învățământul antepreșcolar, li se va evalua activitatea realizată la acest nivel?

Metodologia acestui concurs mai specifică și următoarele:

  • În urma consultării consiliului consultativ al disciplinei/ domeniului, ,,inspectorul școlar care coordonează disciplina/ domeniul întocmește un raport motivat referitor la activitatea candidatului ÎN SPECIALITATE.”
  • Cadrele didactice care au fost încadrate ,,pe două sau mai multe domenii/ discipline/ funcții sunt evaluate pentru întreaga activitate metodică și științifică desfășurată.”
  • ,,Procentul de 16% se aplică, separat, fiecărei categorii de personal: personal didactic de predare; personal didactic de conducere, îndrumare și control; personal didactic auxiliar.”

Și atunci mai apare o întrebare:

  • Candidatura unor foști și actuali inspectori școlari ,,roșii” sau ,,galbeni” de la acest Inspectorat Școlar Județean din nordul țării pe locurile de la specialitate se datorează faptului că nu există deloc locuri în acest an școlar la acest concurs pentru funcțiile de conducere?

În loc de concluzii se poate pune tot o întrebare dintr-un refren al unui inspector școlar ,,roșu”

– ,,Care dosar trebuie să dispară?”

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *