În această țară există și clase care funcționează în unități de învățământ cu program sportiv integrat și suplimentar.

          Inspectorii școlari au atribuții specificate în fișele posturilor. La fel au și inspectorii școlari generali sau inspectorii școlari generali adjuncți.

          Probabil că în baza acestor atribuții, un inspector școlar general (P.M.C.), un inspector școlar general adjunct (H.A.), un inspector școlar de specialitate (A.S.C.) dintr-o regiune de nord a țării au făcut parte dintr-o ,,comisie județeană de organizare a competițiilor sportive din cadrul campionatelor naționale școlare de înot- etapa națională” pentru o anumită categorie de elevi sportivi: cei legitimați la unități de învățământ cu program sportiv integrat și suplimentar. Decizia de organizare este semnată de toți cei trei inspectori școlari organizatori, alături de consilierul juridic înainte cu trei zile de realizarea campionatului. Decizia este emisă de generalul ,,roșu.”

          Este foarte importantă și remarca: decizia comisiei conține și câteva subcomisii: de organizare, ,,de evaluare/ oficiali” și de soluționare a contestațiilor. Pentru a putea emite o astfel de decizie, în preambulul acesteia, sunt enumerate și câteva articole legislative. Dacă pentru alte proiecte același general ,,roșu” susține că nu poate să și le asume dacă nu au semnăturile unui inspector școlar general adjunct ,,galben” și a inspectorului școlar educativ, se pare că de această dată s-a putut. Probabil este suficient în unele locuri să ajungă un singur inspector școlar general adjunct. De această dată a fost nominalizat în comisia de organizare cel susținut de alte ,,culori.”

          Regulamentul de organizare a activităților cuprinse în calendarul activităților educative școlare și extrașcolare are câteva prevederi invocate și în această decizie. Acestea fac referire la bugetul care se alocă pentru cofinanțarea proiectelor educative tocmai de la Ministerul Educației, ceea ce înseamnă că cei care s-au implicat într-un fel sau altul în acest campionat au primit și ceva sume de bani.

Merită subliniat un alt articol legislativ care apare în decizia emisă de generalul ,,roșu,” potrivit căruia anumite propuneri de deviz trebuie să se depună înainte cu o lună de  derularea etapei naționale. Acestea fac referire la suma alocată de Ministerul Educației.

          Criteriile de numire a celor nominalizați în această mare comisie, care conține și trei subcomisii, cu siguranță, trebuie să fie foarte bine cunoscute de cei care dețin anumite pixuri ,,colorate” ca să poată semna și să își poată asuma un astfel de act.

Din subcomisia de organizare a acestui campionat fac parte: un alt inspector școlar (pentru minorități), câțiva directori sau directori adjuncți de la patru licee sau colegii din această zonă de nord a țării și alți angajați ai acestora sau nu numai. Chiar dacă nu își desfășoară activitatea într-o unitate de învățământ cu program sportiv integrat și suplimentar, apare și un alt cadru didactic care lucrează la un nivel, la care nu se organizează astfel de campionate (G.A.R.), nivelul educației timpurii. Neexistând criterii transparente de numire ale unor astfel de comisii, cu siguranță există unele de care s-a ținut cont: pregătirea de specialitate a celor implicați, anumite calități organizatorice, relațiile de familie ale acestora, anumite nevoi ale celor nominalizați pentru a se putea folosi documentul în diferite evaluări anuale sau în cadrul unor concursuri de ,,merite”, ,,faptele bune” realizate de unii la anumite ,,comenzi colorate”, care trebuie recompensate într-un fel sau altul de semnatarii deciziei, finanțările și cofinanțările de tot felul, etc. ,,Gurile rele” mai spun că unii nu pot participa la anumite activități fără a fi însoțiți de către un membru al familiei.

Cu siguranță, inspectorul școlar general ,,roșu” trebuie să știe toate detaliile: organizatorice, financiare, legislative juridice sau de altă natură de care a ținut cont în organizarea unui astfel de campionat, mai ales că este vorba de elevi.

Și atunci când unii gestionează performanțele copiilor, așteptările părinților, profesorilor, antrenorilor acestora sau chiar ale copiilor implică: profesionalism, transparență, obiectivitate, legalitate, corectitudine. Celelalte aspecte legate de culori, interese, ,,merite,” ,,recompense colorate,” devize, cumetrii și alte interese țin de cei care își asumă documente, decizii, concursuri, campionate, fapte, numiri, fiind unii dintre ei nominalizați în poziții de răspundere zonală după criterii ,,colorate.”

În ultima perioadă ,,culorile” aflate la cârma țării nu au organizat deloc concursuri pentru funcții de inspectori școlari pentru a reașeza și în acest fel EDUCAȚIA din România acolo unde așteaptă toți cei care constată practicile unora din acest domeniu.

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *