Directorii unităților de învățământ îndeplinesc mai multe roluri în școlile, grădinițele, liceele sau colegiile pe care le conduc. Deoarece angajații unităților de învățământ sunt și salariați, lunar, pentru activitățile realizate, directorul este cel care îndeplinește și rolul de ordonator de credite.

          Există însă și situații în care în afara salariilor unii angajați mai trebuie să primească și alți bani, neprimiți la timp din diverse motive. Unul dintre ele este: înghețarea tranșelor vechi de vechime într-o anumită perioadă din trecut. Există diverse prevederi legislative care trebuie respectate atunci când se dau angajaților anumite sume restante. Fiecare unitate de învățământ face calcule privind sumele restante, le eșalonează pe tranșe și apoi începe plata. Când legislația este clară și specifică cât la sută se oferă în primul an sau în prima tranșă, cât se oferă în a doua tranșă etc. și până la care dată dintr-un an, atunci aceasta trebuie și respectată.

Numai că există în practică și directori într-o zonă de nord a țării (G.I.T.) care semnează state de plată către unii angajați cărora le apar anumite sume pe minus uitând prevederile Codului Muncii care se aplică nu doar în sistemul educațional. Acestea specifică în ce condiții se pot face rețineri din salariul angajaților. Un aspect este ca datoria salariatului să fie ,,scadentă, lichidă și exigibilă și constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă.”

Este important de subliniat că nicio reținere din salariu nu poate fi operată ..în afara cazurilor și condițiilor prevăzute de lege.”

Prin urmare,  explicații potrivit cărora așa a dat un program de salarizare nu stau în picioare. În spatele unui program stau oameni care își asumă acțiunile lor sau ar trebui să și le asume.

Deoarece și în EDUCAȚIE există sindicate s-au încheiat și Contracte Colective de Muncă. Și acestea, la rândul lor, trebuie citite, știute, aplicate și respectate și de directori și de secretari și de contabili și de către dascăli sau alte categorii de personal angajat.

Sumele care se acordă salariaților trebuie comunicate în scris acestora, la fel ca și modalitatea de calcul a lor, indiferent de modul în care se realizează plata acestora.

Legea nu trebuie să se aplice nici preferențial, nici selectiv. Se poate greși, dar trebuie informați și salariații. Reținerile fără hotărâre judecătorească și fără acordul salariaților înseamnă și altceva.

Nimeni nu poate invoca că a procedat într-un fel sau altul doar că nu a cunoscut legea. Astfel de povești pot sta în picioare doar în fața celor susținuți și protejați de ,,culorile” care îi mențin în diferite poziții sau funcții pe criterii știute doar de ei initial și apoi văzute de toți în contexte zilnice care le-au demascat cunoașterea sau necunoașterea, nivelul, acțiunile sau manevrele lor sau la diferite comenzi.

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *