Sub bagheta a doi directori cu concurs de la o școală gimnazială dintr-o zonă de nord a țării s-au întâmplat și se mai derulează unele aspecte care depășesc sfera legalității sau a moralității.

Exemplele ar putea fi mai multe, dar unul este mai interesant, deoarece s-a realizat cu complicitatea unui alt director (fost inspector școlar). Astfel la două clase din cadrul învățământului primar a avut ocazia să predea câteva ore de limba engleză în cadrul programului de după amiază un alt cadru didactic care nu era angajatul școlii (G.A.R.).

Nu este nicio problemă să intre într-o școală și alte cadre didactice care nu sunt angajatele acelei școli. Numai că și elevii din clasele respective aveau un anumit orar. Și profesorul angajat la o altă unitate de învățământ avea, la rândul său, un program de asemenea. Și orarul era aprobat de conducerea școlii, precum și programul dascălului prestator de servicii.

Astfel că ori orarul elevilor s-a schimbat de la o săptămână la alta, ori profesorul a beneficiat lunar de niște favoruri în vederea rotunjirii unor venituri, deoarece activitatea profesorului era în două schimburi.

Pentru astfel de activități unde plătesc părinții copiilor ar trebui la fiecare plată înmânată o dovadă pentru bănuții achitați, altfel se spune că directorii școlii favorizează munca la negru.

Dar, parcă nimic nu te mai miră la unele școli dintr-o zonă de nord a țării la care directorii adjuncți aveau program de 8 ore/ zi pentru care erau recompensați pe stat de plată. Obligația de predare pentru directorii adjuncți care erau sau încă sunt învățători sau profesori pentru învățământul primar reprezenta de o normă de predare. Iar, bonus, pentru rotunjirea veniturilor se prestau servicii în programul de după amiaza, servicii plătite de părinți pentru același interval orar pentru care aceiași directori încasau bani și de la statul român pentru funcția ocupată prin concurs.

Dacă unul dintre directori și-au permis sau poate încă își mai permit astfel de practici, probabil li se pare firesc că și alți profesori (cu acordul lor) să fenteze legea pe ici pe colo, prin părțile esențiale.

Și evident că nu este vorba doar de drumul banilor, de problema orarelor/ programelor, ci și de complicitatea unor inspectori școlari dintr- un Inspectorat Școlar din nordul țării. Poate și faptul că unii sunt titulari în acea școală sau că au reușit să se titularizeze la acea școală a fost un aspect demn de luat în seamă, care a permis aceste practici. Nimeni nu are cum intra într-o unitate de învățământ fără acordul directorului, cu atât mai mult, să realizeze și câteva ore pe bani din buzunarul părinților școlii respective.

Dacă se pune problema din punct de vedere etic, lucrurile sunt mai clare: același cadru didactic/ director a predat și a evaluat aceiași elevi, plătit fiind din buzunarul unor părinți ,,binevoitori.”

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *