Există unii directori cocoțați pe funcții care se cred mai presus de legi, de morală, de norme, de valori sau de principii în unele unități de învățământ pe care le consideră moșia lor.
Un astfel de director (G.I.T.) după ce primește ,,scrisorele” de la un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării începe să se joace cu ele. Le arată subordonaților că există, le invocă în diverse documente și prin diverse mijloace obligă subordonații să le semneze.
În cazul în care unii doresc explicații sau detalii, directorul apelează la diverse tehnici:
- Una este presiunea: în timp limitat aceștia trebuie să semneze ce a dictat directorul într-un document. Trebuie menționat că timpul nu este suficient nici pentru citirea întregului document.
- Dacă nu reușește să înduplece unii angajați prin tehnica presiunii, apelează la cea a intimidării: neasumarea unui document se va finaliza cu o notă de constatare.
- Între timp se folosește de cuvinte jignitoare, atacuri la persoană, uitând că se află într-o instituție în care se face EDUCAȚIE.
- Nu lipsesc nici martorii. Folosește o categorie din subordonați pe care îi constrânge, șantajează sau favorizează să semneze note de constatare, să scrie procese verbale după dictare, să fie părtași la abuzuri în serie.
Scopul este diferit, în funcție de nereguli, ilegalități, minciuni, interese: să demonstreze că unii nu se descurcă, să arate susținătorilor că directorul se descurcă, să arate șefilor că are dreptate, să ascundă faptul că a beneficiat de unele funcții în diferite comisii cărora nu le-a știut nici denumirea, etc.
- Și când se ajunge la denigrare, la crize de nervi sau la ieșiri necontrolate, se poate spune că un astfel de șef de instituție în care se realizează EDUCAȚIE este depășit de situație.
Agresivitatea verbală, acțiunile ilegale și abuzul reprezintă un ,,cocktail letal” pentru orice deținător de funcție de conducere.
Maria Tudose