Din septembrie 2023 a apărut o nouă metodologie de organizare și funcționare a consiliilor de administrație a unităților de învățământ preuniversitar.

Potrivit acestei metodologii ,,consiliu de administraţie, este organul deliberativ de conducere” și este constituit dintr-un număr diferit de membri în funcție de tipul unității de învățământ.

Această metodologie precizează pas cu paz ce au de făcut atât Inspectoratele Școlare Județene, cât și directorii.

Din etapa de constituire a consiliilor de administrație, potrivit specificațiilor metodologiei se pot evidenția următoarele:

La începutul anului școlar Inspectoratele Școlare Județene au obligația de a stabili prin hotărâre a consiliului de administraţie numărul de membri ai consiliilor de administraţie pentru fiecare unitate de învăţământ preuniversitar de stat. Acest număr trebuie apoi comunicat acestora.  

Apoi, fiecare director are obligația de a demara procedura de constituire a noului consiliu de administrație. În conținutul acestei metodologii se află întreaga procedură de constituire a consiliului de administrație.

În unităţile de învăţământ în care se predă și în limbile minorităţilor naţionale, minoritatea respectivă va fi reprezentată şi de cadre didactice, părinţi sau elevi aparţinând minorităţii respective în organul deliberativ de conducere. La fel se procedează și în unitățile de învățământ cu predare în limbile minorităţilor naţionale în cadrul cărora funcţionează şi clase/ grupe cu predare în limba română.

Un aspect foarte important este cel legat de respectarea unor termene și a unor obligații. Astfel, nu mai târziu de data începerii cursurilor, în fiecare an școlar consiliul de administraţie în exerciţiu hotărăşte declanşarea procedurii de constituire a noului consiliu de administraţie.

Următorii pași intră în responsabilitatea directorului. Acesta face solicitări în scris: consiliului reprezentativ al părinţilor, consiliului local, primarului, operatorilor economici parteneri, consiliului şcolar al elevilor în vederea desemnării reprezentanţilor acestora. În funcție de tipul unității de învățământ solicitările pot să fie diferite sau și către alte instituții sau reprezentanți ai lor: consiliul județean sau președintele acestuia, către consorții, etc.

 În termen de 15 zile lucrătoare de la data solicitării  de către director a desemnării unor reprezentanți trebuie desemnați aceștia sau supleanții.

Este important să existe un anumit termen deoarece și consiliului representant al părinților, spre exemplu, se constituie tot la început de an școlar. Și în fiecare unitate de învățământ există clase sau grupe noi care se constituie în fiecare an școlar.

Tot directorul are și responsabilitatea convoacării în ședință de consiliu profesoral a cadrelor didactice în vederea alegerii celor care vor face parte din consiliul de administraţie.

Și procedura de alegere a reprezentantului personalului didactic auxiliar în consiliul de administrație este tot în responsabilitatea directorului.

După expirarea termenului de 15 zile de la demararea procedurii, directorul are responsabilitatea emiterii deciziei de constituire a consiliului de administraţie pentru anul şcolar în curs.

La data emiterii de către director a deciziei de constituire a noului consiliu de administraţie se dizolvă de drept consiliul de administraţie care a funcţionat anterior, potrivit aceleiași metodologii.

În condițiile în care termenul de 15 zile nu este respectat, în componența consiliului de administrație sunt incluși reprezentanții / supleanții din vechiul consiliu de administrație până la primirea adresei de desemnare a noilor reprezentanți.

Pentru ca directorul să poată emite o astfel de decizie trebuie să existe niște documente:  procesul verbal al consiliului profesoral de alegere a cadrelor didactice ca membri ai consiliului de administrație, procesul verbal de alegere a reprezentantului personalului didactic auxiliar (dacă este necesar), adresele de desemnare a reprezentanților părinților, a elevilor, a primarului, a Consiliului Local, etc. sau a supleanților, după caz.

Membrii consiliului de administraţie sunt astfel fie aleşi, fie desemnaţi.

Iar decizia se comunică tot de către director:  membrilor/ supleanților şi observatorilor.

Tot directorul are responsabilitatea publicării acestei la avizierul şcolar şi pe website-ul unităţii de învăţământ preuniversitar.

Există și situații în care nu se aplică sau nu s-a aplicat corect, complet sau la timp tot ceea ce prevede această metodologie privind consiliile de administrație ale diferitlor unități de învățământ nici pentru această etapă de desemnare a consiliului de administrație.

Motivele pot fi diverse: lipsa de informare a directorilor, necunoașterea prevederilor unei metodologii apărute imediat după începerea anului școlar, nestabilirea de către consiliul de administrație a Inspectoratelor Școlare Județene a numărului de membri pentru consiliul de administrație al unităților de învățământ, analfabetismul funcțional al celor care au responsabilitatea constituirii unui consiliu de administrație, etc.

Acest analfabetismul funcțional se poate regăsi în acțiuni precum: nerespectarea numărului de membri ai consiliului de administrație, emiterea unei decizii de constituire înaintea existenței tuturor proceselor verbale sau a adreselor de desemnare, consemnarea în cadrul unei decizii a altor aspecte privind rolul consiliului de administrație pentru acea unitate de învățământ decât cele prevăzute în metodologie, nerespectarea drepturilor unor minorități, admiterea la unele ședințe de consiliu de administrație a unor membri înainte de a exista decizia corectă, completă, legală prin care au fost desemnați în cadrul consiliului de administrație, etc.

Efectele unor astfel de situații sunt cu diverse implicații. Una ar fi accesul unor persoane la diverse documente instituționale sau date personale ale celor care se află nominalizați în diverse documente, deoarece, tot potrivit metodologiei de organizare și funcționare a consiliului de administrație, o dată cu ordinea de zi se transmit membrilor și observatorilor și documentele ce urmează a fi discutate. Evident că se poate ajunge și la nulitatea hotărârilor emise de un consiliu de administrație care a fost constituit după ureche, nu după o metodologie asumată printr-un ORDIN de MINISTRU și publicată în Monitorul Oficial al României. Iar răspunderea pentru elaborarea și gestionarea documentelor consiliului de administraţie, potrivit acestei metodologii este tot a directorilor.

Evident că ar trebui să fie și consecințe pentru nerespectarea unei metodologii, deoarece o funcție de conducere a unei unități de învățământ este în primul rând una de răspundere.

Lipsa deciziei de de constituire a consiliului de administrație de pe website-ul unităţilor de învăţământ preuniversitar înseamnă nerespectarea prevederilor date prin metodologie de către Ministerul Educației.

Tragerea la răspundere a unui director o poate realiza ierarhic: Inspectoratul Școlar Județean sau Ministerul Educației. Dar, există și alte instituții abilitate în țară care se pot ocupa de aceste aspecte, dacă cele ierarhice nu sancționează astfel de fapte sau acțiuni posibile.

Neobservarea unor aspecte de către cei care au obligația și a consilierii și a controlului poate însemna fie că este vorba de analfabetism funcțional și la acest nivel, fie despre lipsă de legalitate sau profesionalism în realizarea activităților de îndrumare sau control, fie de superficialitate, fie despre alte fapte care pot duce până la CORUPȚIE, având în vedere rolul și importanța consiliului de administrație pentru o școală, o grădiniță, un liceu, un colegiu, un consorțiu etc.

Un consiliu de administrație ia decizii importante privind unitatea de învățământ, angajații acesteia, comisiile care funcționează, atribuțiile acestora, beneficiarii serviciilor de EDUCAȚIE, etc.

Și atunci când unii posesori de etapă a unor funcții sau responsabilități gestionează situații precum igiena, sănătatea, educația copiilor acestei țări, banii statului, destinul unor angajați, etc. neglijențele, nepriceperile, incompetențele, abuzurile și faptele de corupție nu pot fi trecute cu vederea și nici nu trebuie, mai ales în acest domeniu.

Metodologia de organizare și funcționare a consiliilor de administrație a unităților de învățământ preuniversitar are și alte prevederi importante despre incompatibilități, pierderea calității de membru în consiliul de administrație, documente, atribuții, tipologia ședințelor, etc.

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *