Rezultatele de la simularea evaluării naționale au apărut, dar Ministerul Educației nu a folosit platforma online creată special în acest scop. Au fost 15 zile de așteptare, după care fiecare unitate de învățământ a primit un email cu rezultatele. Evoluția lucrurilor a fost diferită apoi: unii directori le-au dat diriginților aceste rezultate, alții le-au printat și le-au afișat. Regulamentul vorbea de o comunicare directă, nicidecum de finalizarea acestei evaluări digitalizate pe o bucată de hârtie afișată.
Lucrările au fost corectate în sistem digitalizat pentru toată țara. A fost o primă experiență de acest gen.
S-a realizat un prim pas spre o altfel de corectare a unor lucrări. S-au evitat micile înțelegeri dintre doi corectori de a da aceeași notă sau note similare, fără a mai corecta ambii aceeași lucrare, după cum au reușit unii să se laude după astfel de isprăvi. Trebuie să se recunoască că această practică era în unele locuri cu acordul celor numiți să facă parte din aceste comisii. Într-un alt limbaj aceasta era o formă de CORUPȚIE practicată în sistemul educațional românesc în ultima perioadă și care se va mai practica la alte examene și concursuri naționale care nu vor beneficia de acest mod de evaluare digitalizat.
Se vorbește după aceste rezultate despre un adevărat dezastru, despre rezultate similare cu cele de la testarea internațională PISA, despre rezultate la matematică unde aproape 60% dintre elevi nu au luat nota 5 (cinci), despre faptul că nu toți olimpicii naționali la matematică au luat nota zece, despre rezultate mai slabe în mediul rural decât în mediul urban, despre faptul că materia pierdută în perioada grevei profesorilor din anul școlar precedent nu a fost recuperată, deoarece nu s-au alocat bani suficienți, etc.
La nivel înalt s-a recunoscut că rezultatele sunt mai slabe decât anul trecut.
A nu se uita și de procentul de aproximativ 15% pentru abandonul școlar!
Unele județe au realizat deja diverse rapoarte, altele nu au avut curajul sau inspirația sau timpul necesar.
Dacă rolul evaluărilor date elevilor în clasele: a II-a, a IV-a, a VI-a este și de a identifica din timp copiii care au unele probleme, de ce s-a ajuns la simularea evaluării pentru clasa a VIII-a la astfel de rezultate?
Care este treaba cu programele remediale de învățare?
Cine este responsabil pentru această situație?
Sunt doar profesorii singurii responsabili de aceste rezultate?
Cine a lăsat lucrurile așa, fără a lua vreo măsură?
De ce nu s-a remediat situația unor copii de la o evaluare la alta sau nu s-a nici încercat în unele locuri?
O fi aceasta starea de azi a ȘCOLII ROMÂNEȘTI?
Sau acestea încep să fie rezultatele unui proiect intitulat ROMÂNIA EDUCATĂ?
Acestea sunt doar câteva întrebări la care trebuie să se gândească TOȚI cei implicați.
EDUCAȚIA nu este doar despre gale și sindrofii.
Maria Tudose