În fiecare an școlar după realizarea proiectelor de încadrare de către unitățile de învățământ, în etapa următoare se publică posturile ce urmează a fi ocupate în diferite etape de mobilitate a personalului didactic. Potrivit metodologiei actuale de mobilitate a personalului didactic, viabilitatea posturilor se stabilește la nivel județean de către consiliile de administrație ale inspectoratelor școlare județene, dar la propunerea consiliilor de administrație ale școlilor, grădinițelor, liceelor sau colegiilor. Până în acest an viabilitatea posturilor s-a stabilit la nivelul unităților de învățământ.

Modalitatea de stabilire a viabilității unor posturi însă este controversată în unele locuri iar practica unor directori a demonstrat de-a lungul timpului câte manevre se ascund în spatele acestor posturi viabile pe perioade diferite.

Chiar dacă cererea de locuri în unele unități/ instituții este foarte mare, unele posturi, aflându-se și în orașe mari chiar municipii, s-au publicat în anul școlar anterior pentru a fi ocupate doar pe o perioadă determinată.

          Încă nu s-au făcut publice posturile că deja într-o zonă de nord a țării se știe că vor apărea mai multe pentru un anumit nivel de învățământ în acest an. Motivele ar fi mai multe, dar unul care este vehiculat tot mai mult în mai multe sfere, este nevoia de bani a unor persoane cu diferite funcții și frica că nu vor mai ocupa aceleași locuri călduțe din toamna anului școlar următor.

          Nu este necunoscut nici faptul că deja se ,,licitează” pentru unele posturi într-o anumită zonă, unde la un nivel de predare există o solicitare foarte mare, existând foarte multe persoane calificate și dorința de a se apropia de domiciliu foarte mare. Astfel, unii inspectori școlari se joacă cu tot felul de promisiuni și ajutoare pentru unele cadre didactice, neștiind că acele posturi vor fi scoase de unii directori ,,cu dedicație” pentru alte cadre didactice.

Evident că interesul este foarte mare  pentru a se vedea cine va ocupa până la urmă acele posturi la etapele imediat următoarele: ,,oamenii unor directori” sau ai unor inspectori școlari de la un Inspectorat Școlar din nordul țării, care fac promisiuni, jocuri periculoase cu anumite scopuri, crezându-se mici zei care-și permit să se joace cu destinele oamenilor.

          Au mai fost și alții în astfel de situații, dar, se pare, că unii deținători de funcții ai momentului doresc să învețe unele lecții individual.

          Informații actualizate vor apărea pe măsură ce unele planuri se vor materializa, indiferent că sunt ale unor directori sau inspectori școlari, deoarece acesta este un aspect important din ceea ce înseamnă CORUPȚIA la nivelul EDUCAȚIEI din ROMÂNIA. Poate că nu ar trebui ascuns faptul că în această zonă de nord a țării este și o ,,vânătoare a culorilor” pentru aceste jocuri cu posturile sau destinele unor cadre didactice.

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *