În cadrul proiectului „România Educată” au fost incluse mai multe ținte, care vizează și îmbunătățirea performanței sistemului de educație. Astfel proiectul vorbește despre ,,reducerea cu minimum 50% a prezentei rate de analfabetism funcțional, astfel încât, la orizontul 2030, să ajungă la cel mult 20%.”

          Dar, în 5 decembrie 2023 a avut loc lansarea rezultatelor programului pentru evaluarea internațională a elevilor – PISA 2022. Acest program coordonat de OCDE, este o cercetare internațională, care urmărește să evalueze sistemele de educație din întreaga lume prin testarea competențelor la lectură, matematică și științe pentru elevii de 15 ani.

Rezultatele din 2022 sunt aceleași cu cele din 2009 la matematică și științe. Există totuși o creștere ușoară la lectură. Însă nu trebuie ignorate miliardele cheltuite din anul 2009 pentru îmbunătățirea rezultatelor sau pentru combaterea părăsirii timpurii a școlii.

După rezultatele acestea au urmat simulările pentru examenele naționale. Și aici rezultatele sunt îngrijorătoare. S-a scris deja mult despre ,,rezultate dezastruoase.”

Așadar, efectele reformelor în EDUCAȚIE se văd indiferent că privirea se îndreaptă spre rezultatele la testările PISA sau la simulările examenelor naționale recente.

De exemplu, într-un județ dintr-o zonă de nord a țării aproape jumătate dintre participanți nu au reușit să ia nici măcar note de trecere la aceste simulări, ceea ce spune multe despre nivelul EDUCAȚIEI și responsabilitatea celor care conduc destinele acestor copii la nivel județean.

Dar, când ,,generalul roșu” și ,,un general adjunct galben” din cadrul acestui Inspectorat Școlar dintr-o zonă nordică a țării sunt profesori titulari pe catedre de istorie, iar pe site-ul acestui INSPECTORAT a apărut anul Micii Uniri greșit, acesta este încă un rezultat al promovării în anumite funcții cu rol de decizie pe segment EDUCAȚIONAL a ,,culorilor.”

 PROFESIONALISMUL înseamnă și menținerea de standarde ridicate a educației oferite elevilor.

Dacă la cel mai înalt nivel din județ, acesta este nivelul, atunci care ar trebui să fie așteptările față de elevii din această zonă a țării?

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *