După ce un director de unitate de învățământ (G.I.T.) s-a plâns din pricina lipsei de concediu, angajații din acea instituție ar fi trebuit să se aștepte ca unitatea să fie pregătită pentru a funcționa corespunzător la venirea copiilor. Lucrurile nu au stat tocmai așa, din nefericire.
S-a început cu zugrăvirea unui cabinet aflat chiar la intrarea în instituție după începerea anului școlar, a urmat apoi schimbarea corpurilor de iluminat. Evident că aceste lucruri se desfășoară la ora când copiii au activitate în sălile de clasă, jocurile de curte fiind încă acoperite de roua dimineții. Directorul (G.I.T.) dă vina pe administrator, administratorul dă vina pe director. Directorul a aprobat concediul administratorului. Administratorul spune că nu au fost bani pentru astfel de materiale. Ghinioniști și de această dată sunt copiii forțați să își desfășoare activitatea în funcție de planificarea și organizarea managerială, nicidecum a dascălului.
În anumite situații de acest gen (schimbarea corpurilor de iluminat) ,,fetele mele” își cunosc și respectă atribuțiile. Sunt acolo unde trebuie să fie. În rest, aceleași ,,fete” ignoră cu desăvârșire anumite atribuții. Fișa postului este aceeași, sarcinile la fel. Numai că ,,fetele mele” se găsesc ,,ciorchine în jurul unora” din diverse considerente, uitând că toți copiii au aceleași drepturi și că au atribuții pentru copii. Tratarea lor diferențiată ,,miroase” a altceva. Și când ,,fetele mele” își permit astfel de abordări în formă continuată, înseamnă că li se permite sau așa sunt ,,învățate,” evident de către conducere. Ghinioniști și de această dată sunt: unii copii.
Este bine de reamintit că ,,fetele mele” au avut un rol important în salvarea unui scaun. Evident că și atunci copiii au fost trecuți tot pe dosul tabelului. Și tabelul nu s-a mai întors și pe cealaltă parte, deoarece ,,fetele mele” plecate cu ,,jalba la împărăție” erau tot în timpul serviciului. Dar, acest aspect nu a avut importanță nici pentru beneficiarii indirecți, nici pentru director, nici pentru echipa managerială ,,galbenă” de la un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării, dar nici pentru ,,generalul roșu.” Așa că în continuare ,,fetele mele” pot face ce doresc. Ghinion pentru unii copii în continuare.
Unii copii pot sta și afară în curte și pe hol, deoarece nici paturile nu le sunt făcute pentru rutina de după amiază. ,,Fetele mele” au altă treabă. ,,Educația centrată pe copil” rămâne la stadiul de slogan. Prioritate au: vasele, corpurile de iluminat, banii, declarațiile după dictare sau ,,plimbările la comandă.”
Chiar dacă s- a zugrăvit și s-au schimbat corpurile de iluminat, treaba tot nu este rezolvată. Băncile din curte sunt rupte și ,,strigă” după un ciocan; buruienile crescute pe alei au ajuns într-un mod de-a dreptul obraznic și ,,strigă” după o mână harnică. Iar mirosul de tutun te izbește de cum pășești scările de la una dintre intrări. Li se ,,îndoaie nasul” și părinților trecători prin acea zonă. Chiar dacă în unităţile de învăţământ fumatul este interzis, conform prevederilor legislaţiei în vigoare și chiar dacă la mușamalizări toți cei care ,,au pus osul” s-au străduit să dovedească contrariul, mirosul și mucurile de țigări sunt grăitoare pentru ceea ce nu înseamnă echipament electronic pe această temă.
Probabil data viitoare se vor strădui mai mult cu acoperirea faptelor. Până atunci se poate face o recomandare de lectură: o lecție predată după manualele vechi în ciclul primar intitulată: ,,Cuiele.”
Directorul nu are ochi pentru așa ceva. Preocupările sunt altele. În curând se vor dezvălui și acestea.
Maria Tudose